České a slovenské katedry správního práva spojily zasedání s vědeckou konferencí

Konference Spolupráce

Akce se zaměřila na význam díla československého administrativisty a konstitucionalisty prof. Jiřího Hoetzela.

Ve dnech 11. a 12. dubna se na Fakultě právnické Západočeské univerzity v Plzni konalo Společné česko-slovenské zasedání kateder správního práva spojené s vědeckou konferencí. Členové a členky těchto kateder a akademičtí pracovníci dalších vysokých škol, na kterých je správní právo vyučováno, se setkali téměř po pěti letech. 

Poslední setkání se konalo v roce 2019 v Trnavě a již tehdy plzeňská katedra počítala s tím, že další uspořádá právě na ZČU. Plány  však odsunula pandemie covid-19. 

Společné zasedání neformálně začalo již ve středu 10. dubna posezením v restauraci u Salzmannů, oficiálně pak až druhý den od 10:00 hodin, kdy prof. Martin Kopecký zahájil svým úvodním slovem vědeckou konferenci zaměřenou na význam díla československého administrativisty a konstitucionalisty prof. Jiřího Hoetzela. Konference měla tři základní tematické okruhy:

1. Hoetzel – osoba nejen z historie
2. Akt správní – a další úkony veřejné správy
3. Procesní ochrany subjektivních veřejných práv a prosazování veřejného zájmu

Během konference zaznělo celkem 17 příspěvků, vystoupili např. děkan Fakulty právnické ZČU Stanislav Balík, který účastníkům přiblížil působení Jiřího Hoetzela v právnické obci, či prof. Vladimír Sládeček, který se zaměřil na Jiřího Hoetzela jakožto spolutvůrce ústavní listiny. Oba mluvčí jsou emeritními soudci Ústavního soudu. Z dalších vystupujících je možné dále zmínit doc. Lukáše Potěšila z Masarykovy univerzity, doc. Pavla Matese či ze slovenských zástupců prof. Juraje Vačoka nebo doc. Michala Maslena.

První den zasedání zakončila prohlídka plzeňského pivovaru a následné posezení v restauraci Na Spilce.

Pátek 12. dubna byl věnován společnému pracovnímu zasedání kateder správního práva. Účastníci sdíleli nejnovější poznatky a zkušenosti z výuky, současně byly představeny aktuality z jednotlivých kateder. I výuka správního práva je samozřejmě spojena s různými inovacemi a modernizací, které byly účastníky předestřeny, v rámci společného zasedání nicméně převládl jednoznačný názor, že státní závěrečné zkoušky a postupové zkoušky by měly být nepochybně konány v ústní podobě tak, jak je na právnických fakultách dlouhodobým zvykem.

Společného zasedání se zúčastnili zástupci všech právnických fakult z České republiky, dále zástupci z Právnické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě, z Právnické fakulty Trnavské univerzity v Trnavě a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Z dalších vysokých škol v České republice pak zasedání navštívili zástupci Policejní akademie, Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Univerzity Pardubice.

Setkání bylo ze strany organizačního týmu i ze strany samotných účastníků hodnoceno pozitivně a již nyní se všichni těší na setkání další, kdy toto by se mělo konat příští rok v Bratislavě.

Galerie


Fakulta právnická

Jana Kotounová

23. 04. 2024