FZS navštívily slovenské kolegyně z Nitry a Prešova

Hosté International Spolupráce

S akademickými pracovníky z oboru všeobecné ošetřovatelství diskutovaly učební osnovy i aktuální projekty, porovnávaly také klinické praxe obou institucí.

Ve dnech od 15. do 19. dubna hostila Fakulta zdravotnických studií ZČU slovenské kolegyně ze dvou partnerských univerzit. Prešovskou univerzitu v Prešově reprezentovaly Ľubomíra Lizáková z Katedry ošetřovatelství a Ľudmila Andraščíková z Katedry dentální hygieny, Univerzitu Konštantína Filozofa v Nitře Ľuboslava Pavelová a Erika Krištofová z Katedry ošetřovatelství.

Cílem návštěvy bylo jednoznačně posílení a prohloubení existující spolupráce. FZS spolupracuje s Prešovskou univerzitou v Prešově od roku 2017 a do Plzně se každoročně vrací kolegyně, kolegové i studující v rámci Erasmus+ výměnných mobilit. Tentokrát se vzájemná diskuze týkala práce na společných výzkumných aktivitách a studie na význam komunikace ve zdravotnictví. S Univerzitou Konštantína Filosofa v Nitře má fakulta rovněž dlouholeté partnerství. Kolegyně z Nitry během návštěvy možnost s akademickými pracovníky z oboru všeobecné ošetřovatelství diskutovat učební osnovy, aktuální projekty a porovnání klinických praxí obou institucí, na základě něhož mohly být porovnány obsahy vzdělávacích programů a organizace klinických praxí studujících.

Program návštěvy dále zahrnoval i prohlídku FZS a jejích odborných učeben a simulačního centra, prohlídku kampusu ZČU a historického centra města Plzně. Kolegyně z Prešova měly rovněž možnost navštívit Psychiatrickou nemocnici v Dobřanech a seznámit se s jejím fungováním, nahlédly také do Plzeňského historického podzemí.

Velice si považujeme vzájemné spolupráce s Prešovskou univerzitou v Prešově a s Univerzitou Konštantína Filosofa v Nitře a těšíme se na další!

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

26. 04. 2024