Fakulta pedagogická zahájila podzimní oslavy 3/4 století velkou konferencí

Konference Univerzita

Proměny vzdělávání zahájily podzimní fázi oslav 3/4 století vysokoškolské přípravy učitelů v Plzni.

Před 75 lety, přesně 14. září 1948, vznikla plzeňská pedagogická fakulta, nejstarší součást Západočeské univerzity. Fakulta pedagogická ZČU proto 15. září uspořádala konferenci Proměny vzdělávání, jíž zahájila podzimní fázi oslav 3/4 století vysokoškolské přípravy učitelů v Plzni.

Proměnu vzdělávání a s ním i samotné fakulty přiblížil děkan Pavel Mentlík v úvodní řeči konference. Ze zakládajících dokumentů fakulty nejprve ocitoval, že byla zřízena, aby „vychovávala nové učitelské generace v socialistickém duchu, v kterém vede národ prezident republiky Klement Gottwald a vláda Antonína Zápotockého“. Citát je důležitým svědectvím o době, v níž fakulta vznikla, ale také o hodnotách, k nimž formování budoucích učitelů tehdy směřovalo. Odráží dobu, od níž uplynulo mnoho času.

Jakou proměnou fakulta i celé vzdělávání od roku 1948 prošlo, ukázala právě slavnostní konference. Doložila, že nejde pouze o důsledek technologického vývoje, který se propsal zásadně do oblasti vzdělávání a přípravy učitelů, ale i o celkovou proměnu hodnot odrážejících se ve struktuře přípravy učitelů, cílech a v podobě fakulty jako takové.

Na konferenci se přihlásilo více než 90 akademických pracovníků a pracovnic nejen z ČR, program probíhal v sedmi pracovních skupinách a doprovázela ho výstava vydavatelů učebnic a firem, které se zabývají využitím originálních technologií ve vzdělávání. Pracovní skupiny se věnovaly tématům Kompetence, Technologie ve výuce, Didaktika přírodních věd, Didaktika jazyků, Kreativita a Pedagogické praxe. Originální formát měla takzvaná Geosekce zaměřená na přípravu učitelů zeměpisu. V porovnání s ostatními sekcemi šlo o formálně poněkud volnější, ale o to barvitější diskuzní prostor.

Součástí programu byly i dvě plenární přednášky. Přednáška Dominika Dvořáka Inovace kurikula: Jaké změny potřebujeme a kdo je dokáže realizovat vyvolala bohatou diskuzi, která pokračovala i později během přestávek na občerstvení. Zahraniční hosty zastupovala brazilská kolegyně Gladis Falavigna s inspirativní přednáškou How the Brazilian educational system works, the organization and federative structure.

Na závěr dne plného zajímavých přednášek, rozhovorů i debat nabídli organizátoři panelovou diskuzi na téma Umělá inteligence ve výuce na vysokých školách. Jak poznamenal panelista Martin Richter, bylo vidět, že „téma budí velký zájem, když je v aule přítomno stále ještě tolik kolegů, ač byl konferenční den náročný, a navíc je pátek podvečer“. Pestrou sestavu panelu dále tvořil emeritní rektor ZČU Miroslav Holeček, Miloslav Konopík z katedry informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd a Jana Šindlerová z Univerzity Karlovy.

Organizátoři konference děkují všem hostům a pevně doufají, že se podaří toto milé setkání opět zopakovat!

Galerie


Fakulta pedagogická

Michaela Voltrová

22. 09. 2023