S projektem opravy satelitu laserem pomáhají středoškolskému týmu i vědci ze ZČU

Soutěž Spolupráce Věda

Česká republika bude mít historicky poprvé zastoupení v prestižní světové soutěži Conrad Challenge. Podílí se na něm také Fakulta aplikovaných věd a Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni, jejichž vědci středoškolský tým podporují.

Tým českých středoškoláků LASAR - Laser Satellite Recovery uspěl mezi více než dvěma tisíci dalších a míří do vesmírného střediska v Houstonu, kde odprezentuje svůj projekt na opravu české družice Plantum-1. Členy a členku podporují vědci ze Západočeské univerzity v Plzni.

Simon, Boris, Richard, Viktor a Anička, kteří tým tvoří, se průběžně se potkávali na různých odborných kláních, aniž by se blíže znali. Jednoho z nich pak napadlo, že se přihlásí do prestižní Conrad Challenge, na sociálních sítích začal hledat členy, a tak vznikl tým, který teď čeká velká událost. Koncem dubna se představí porotě finálového klání přímo v Houstonu.

Mladí inovátoři soutěží v kategorii Aerospace and Aviation (letectví a kosmonautika). Jejich oporou, supervisorem a mentorem je Jan Spratek z pražského Planetária, velitel českého družicového programu Planetum-1. Právě on se týmu zmínil o české družici Planetum-1, jež byla na oběžnou dráhu Země vypuštěna v roce 2022 a nyní se potýká s komunikačním problémem.

“Konzultace s Honzou nás přivedla na myšlenku, že bychom se mohli pokusit nekomunikující satelity, vzdálené 500 kilometrů od zemského povrchu, restartovat a opravit pomocí laseru,” popisuje členka týmu Anna Krebsová. Tým dále podporují Jiří Masopust z Fakulty aplikovaných věd a Ivo Veřtát z Fakulty elektrotechnické. “Pomáhají nám s ověřováním správnosti našich výpočtů. Dali nám několik velmi cenných rad v rámci příprav na odborné dotazy poroty na finále a podrobněji nám představili jejich úspěšný družicový program VZLUSat-2,” říká Anna.

Děkan FAV Miloš Železný týmu přislíbil finanční podporu na jejich další aktivity. “Nadané studentky a studenty je zapotřebí v jejich zápalu a nadšení podporovat, a to jako FAVka dlouhodobě a systematicky děláme a hodláme v tom pokračovat,” říká. Jelikož organizátor soutěže nezajišťuje financování cesty na závěrečnou prezentaci, pomohly studentům také Plzeňský, Jihomoravský a Pardubický kraj, odkud členové týmu pocházejí. “Jsem velmi vděčná Plzeňskému kraji, který mě plně podpořil v cestě do Houstonu,” dodává Anna. 

Finále se uskuteční v termínu 23. - 27. dubna v americkém Houstonu. Dostalo se do něj pouze dvacet nejlepších týmů, přičemž tým LASAR je letos jediným evropským zástupcem a historicky prvním finálovým zástupcem České republiky. Na finálový summit si musí připravit osmiminutovou prezentaci, po níž bude následovat dvacetiminutová diskuze s dotazy od odborníků. "Za prezentaci je nejvíce bodů. Využíváme takřka jakýchkoliv možností propagace projektu, vystupovali jsme již na několika školách, na vernisáži v Poslanecké sněmovně nebo v pořadech České televize, ve víkendovém Studiu 6, Dobrém ránu, v hlavních Událostech na ČT 1, a také na FAV. Je to pro nás výborná příprava společné souhry. Jednou z dalších částí celkového bodování je účast na EXPU, na kterém budeme u svého stánku komunikovat s experty a VIP hosty. Budeme mít příležitost navázat kontakt se zástupci velkých firem,” dodává Anna.

Rozdělení úkolů mezi členy týmu prý vykrystalizovalo přirozeně: “Hned na začátku jsme si řekli, koho co baví a co by kdo chtěl dělat. Boris má na starosti především mechatroniku, Richard je konstruktérem 3D tištěných prototypů. O koordinaci celého týmu a PR se stará Simon, Viktor je hlavním mozkem fyziky - obstarává většinu výpočtů a já mám na starosti sponzoring, organizační záležitosti a pokud je potřeba, tak např. i tvorbu nějaké grafiky. Všichni jsme ale schopni pracovat zrovna na tom, co je zapotřebí, bez ohledu na naši primární funkci.“

Vítězství ve finále by týmu zajistilo snadnější realizaci projektu. Již v tento moment mají všichni finalisté nabídku stipendií na několika amerických univerzitách. “Konkurence je velká. Do soutěže se přihlásilo 95 % týmů z USA nebo z Asie. Příliš jsem nevěřila, že bychom se mohli dostat až do finále. Teprve v momentě, kdy jsme se dozvěděli o postupu  mezi pět nejlepších týmů naší kategorie, mi došlo, jak velký úspěch to je, jaká zodpovědnost na nás připadá a co vše bude v následujícím, časově velmi omezeném období udělat pro cestu do USA a samotnou prezentaci. Přípravy před odletem jsou v plném proudu a samozřejmě se pokusíme o nejlepší možné umístění,” zakončuje Anna Krebsová.

Galerie


Tým Lasar s děkanem FAV Milošem Železným

Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

18. 04. 2024