Týden letní informatiky pro dívky 2017 se letos zaměřil na počítačovou grafiku

Druhý srpnový týden se na katedře informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd ZČU konal čtvrtý ročník letního soustředění TyLIDi neboli Týden letní informatiky pro dívky. Letošního ročníku, který se konal ve dnech 7. až 11. srpna, se zúčastnilo 9 studentek středních škol.

Snahou organizátorů bylo ukázat, že v rámci informatiky je možné najít uplatnění v řadě zajímavých oblastí a zbořit mýty o tom, že informatika je obor vhodný převážně pro muže. Letošního ročníku, který byl zaměřen na počítačovou grafiku, se zúčastnilo celkem 9 dívek, které si během pětidenního programu pod vedením zkušených lektorů z řad vyučujících KIV vyzkoušely programování v Unity, modelování 3D objektů pomocí Blenderu či fotografování a následné použití pořízených fotografií pro tvorbu textur. Během soustředění se dívky rozdělily do čtyř týmů, přičemž od každého týmu vzešel jeden projekt umožňující procházení 3D světa a interakci s ním, a to jak na běžném počítači, tak ve virtuální realitě.

Pro odlehčení dívky také společně absolvovaly několik exkurzí: návštěvu holografické laboratoře, otestovaly si svoji mozkovou aktivitu v laboratoři neuroinformatiky či navštívily partnerskou Techmanii. Čtvrteční odpoledne pak bylo věnováno rautu, na kterém se dívky setkaly a diskutovaly se současnými studentkami FAV i se ženami, které již úspěšně pracují v různých odvětvích IT.

Vyvrcholením celé akce bylo páteční závěrečné předvádění jednotlivých projektů. „Projekty, které dívky vytvořily, vypadají opravdu moc pěkně. V pátek jsme se tak mohli pomocí zařízení HTC Vive proletět pouštním korábem a poté se projít po doku, ve kterém přistál. Pro vyznavače rybolovu bylo vytvořeno virtuální rybaření, které by mělo být dokonce základem pro maturitní práci. Na své by si přišli i nespokojení zákazníci hospody, kteří mohou svůj názor vyjádřit střelbou z luku do vývěsního štítu. A závěrem nepřijdou zkrátka ani sportovní nadšenci, jelikož bylo vytvořeno také virtuální basketbalové hřiště, kdy si hráč může vybrat, jestli se chce do koše trefit míčem, PET lahví či ohryzkem od jablka. Dívky do projektů vložily spoustu kreativity i pečlivé práce a nás především moc těší, že je to bavilo,“ shrnuje výsledky celého soustředění jeho garant docent Libor Váša.

Organizátoři akce chtějí poděkovat vedení katedry a vedení fakulty za všestrannou pomoc při zajišťování akce a již se těší na další ročník Týdne letní informatiky pro dívky.

Fotoreportáž z celé akce najdete na facebooku



Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

22. 08. 2017