Učebnice pro teenagery zabodovala v evropské soutěži

Jejími autory jsou pedagogové ze Západočeské univerzity v Plzni.

Prestižní první místo v soutěži BELMA Awards 2015 (The Best European Learning Materials Awards) v kategorii učebnic pro 2. stupeň základních škol získala učebnice Hudební výchova pro 6. a 7. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, kterou vydalo nakladatelství Fraus. Na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu o tom 14. října rozhodla odborná porota Evropské asociace nakladatelů učebnic, složená z pedagogů předních evropských institucí a univerzit.

Autory učebnice jsou Jakub Šedivý, absolvent Fakulty pedagogické ZČU, a Lucie Rohlíková, rovněž absolventka této fakulty, která zde zároveň vyučuje na katedře výpočetní a didaktické techniky. „Domníváme se, že ocenění z evropské soutěže zvýší povědomí o naší učebnici jak u učitelů, tak i rodičů. Respekt, který si učebnice získala u evropských porotců, by mohl probudit větší zájem o hudební výchovu a způsob její výuky v našich školách,“ říká Lucie Rohlíková.

Porota na učebnici ocenila její interaktivitu a celkovou koncepci, jež umožňují i z žáků bez praktické hudební zkušenosti vychovat nadšené muzikanty. Učebnice představuje hudební výchovu jako atraktivní předmět, který je blízký životu současných teenagerů – mimo jiné díky aplikaci klaviatura v interaktivní učebnici, zpěvníku s jednoduchými instrumentálními doprovody a karaoke verzi známých písní včetně těch současných.

Fakulta pedagogická

Kamila Kolářová

20. 10. 2015