V Plzni se otevřou okna vesmíru

V sobotu 21. října se v Plzni uskuteční výjimečný astronomický seminář Okna vesmíru dokořán. Vystoupí na něm hvězdy astronomie.
Seminář se bude konat v budově 25. základní školy v Chválenické ulici 17 v Plzni. Ve spolupráci se školou a s Fakultou pedagogickou ZČU pořádá toto setkání astronomů a fanoušků astronomie Západočeská pobočka České astronomické společnosti.

Jedná se o exkluzivní astronomický seminář, který je doslova našlapaný výjimečnými přednášejícími. Vystoupí tu například Michael Prouza, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který je součástí sdružení provozujícího astročásticovou observatoř Pierra Augera v Argentině, která před několika týdny zveřejnila v prestižním časopise Science zásadní vědeckou práci o částicích kosmického záření s extrémně vysokými energiemi.

Svým názvem i obsahem  seminář odkazuje k legendárnímu populárně naučnému seriálu Československé televize z 80. let s českým astronomem, astrofyzikem a popularizátorem vědy Jiřím Grygarem. I on bude mezi přednášejícími na plzeňském semináři. Jeho přednáška má název Infračervená astronomie.

Kompletní program najdete ZDE.

Kapacita semináře je omezena. Pro účast je proto nutné se přihlásit na webových stránkách ZDE.

Galerie


Fakulta pedagogická

Šárka Stará

11. 10. 2017