Program Erasmus oslaví 30 let své existence vlajkovým pochodem

Ve středu 18. října ve 14 hodin vyjdou studenti Západočeské univerzity na vlajkový průvod z Borského parku směrem k univerzitnímu kampusu na Borských polích. Připojí se tak ke studentům v dalších 10 městech České republiky, aby společně s nimi připomněli 30. výročí programu Erasmus. 

„Zveme na pochod a také na následné setkání v univerzitní knihovně všechny, kteří už studijní pobyt s Erasmem absolvovali, ale hlavně studenty, kteří o něm teprve uvažují,“ říká Jakub Nedvěd z pořadatelského týmu Erasmus Student Network Pilsen (ESN) a doktorand na Fakultě aplikovaných věd ZČU. 

Program Erasmus pomáhá milionům studentů a vysokoškolských pedagogů po celém světě získat nenahraditelné zkušenosti v zahraničí. Řada mladých lidí má však ze studia v zahraničí obavy. Ty jsou přitom podle Jakuba Nedvěda z ESN Pilsen způsobené hlavně neinformovaností. „Setkání studentů pořádáme právě proto, aby se ti, kteří se studijním pobytem v zahraničí stále váhají, dozvěděli všechno, co potřebují vědět. Ať už se to týká náročnosti studia, finančních nákladů nebo i praktických věcí, jako je bydlení nebo stravování v dané zemi,“ vysvětluje Jakub Nedvěd.  

Na studentském setkání, které bude probíhat přibližně od půl třetí do pěti v knihovně v univerzitním kampusu, budou připraveny stánky fakult, kde se zájemci dozvědí, co je potřeba před cestou zařídit, kolik peněz student dostane, jaké může očekávat výdaje, kolik studentů v rámci Erasmu na zvolené fakultě studuje a další užitečné informace. Budou tu také zahraniční studenti, kteří přinesou ochutnat jídla své země, ale především poskytnou osobní zkušenosti, tipy a doporučení. Formou prezentací se o svoje zkušenosti podělí čeští studenti, kteří už s Erasmem do zahraničí vyjeli.

Účast v průvodu ani na semináři není nutné předem zajišťovat. Stačí přijít. Setkání je ve 13:50 hodin v Borském parku. Pro každého účastníka pochodu bude připraveno jedno pivo zdarma.

Program Erasmus, podporující mobilitu a spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání, byl založen v roce 1987. Česká republika se připojila v roce 1998. V roce 2014 byl Erasmus nahrazen programem Erasmus +, do něhož jsou zahrnuty i vyšší odborné školy, střední odborné školy a učiliště.

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

13. 10. 2017