Ilona Mauritzová převzala historickou pečeť města Plzně

Primátor Martin Zrzavecký ocenil 28. října u příležitosti státního svátku Dne české státnosti významné osobnosti.

Emeritní rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová převzala společně s dalšími osobnostmi v obřadní síni plzeňské radnice významné ocenění – plaketu s vyobrazením městské historické pečeti. Plaketa je oceněním přínosu pro město Plzeň, podílu na jeho rozvoji a zvýšení prestiže.

Ilona Mauritzová stála v čele Západočeské univerzity v Plzni v letech 2011–2015. Za jejího působení se univerzita se rozrostla o devátou fakultu: z Ústavu umění a designu vznikla Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, která od roku 2012 sídlí v nové budově. Ve stejném roce získala univerzita certifikát ECTS Label, dokládající, že její studijní prostředí plně odpovídá evropským standardům.

Období působení Ilony Mauritzové v čele ZČU je spojeno především s intenzivní výstavbou výzkumných center, budovaných z evropských fondů. Bylo otevřeno evropské centrum excelence NTIS – Nové technologie pro informační společnost společně s novou budovou pro výuku technických a přírodovědných oborů. Dokončena byla stavba RTI – Regionálního technologického institutu a zahájila se výstavba výzkumného centra RICE – Regionálního inovačního centra elektrotechniky. Kromě toho vyrostla v areálu Západočeské univerzity v Plzni přístavba univerzitní knihovny. Ilona Mauritzová se zasadila o vznik Akademického centra ZČU v historickém centru Plzně s kavárnou a galerií a také dalších kaváren v univerzitním kampusu na Borech, které pomáhají vytvářet příjemné zázemí pro studenty i zaměstnance. V roce 2013 se Ilona Mauritzová stala jednou z Plzeňských ikon.

Historická pečeť města Plzně tedy i v letošním roce zamířila na Západočeskou univerzitu – loni ji převzal děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU Josef Mištera a v předchozích letech ji získaly také další osobnosti ze Západočeské univerzity, například prof. Pavel Drábek z Fakulty aplikovaných věd ZČU či prof. Jindřich Musil z katedry fyziky Fakulty aplikovaných věd ZČU. Prof. Evžen Neustupný z katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU obdržel předloni Cenu města Plzně. V letošním roce získal toto významné ocenění absolvent Fakulty aplikovaných věd ZČU Jaroslav Hrabák, který nyní působí na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Oceněn byl za úspěšný výzkum v rozpoznávání takzvaných panrezistentních bakterií.

Galerie


Jaroslav Hrabák přebírá ocenění z rukou primátora Martina Zrzaveckého (foto: M. Pecúch)

Laureáti ceny města Plzně (foto: M. Pecúch)

Celouniverzitní

29. 10. 2015