Rektor poblahopřál úspěšným reprezentantům ZČU

Od 16. do 19. listopadu 2017 se v Barceloně konalo 3. meziuniverzitní mistrovství světa (3rd World InterUniversities Championships). Poprvé se ho zúčastnilo také družstvo sportovců Západočeské univerzity. 

Ze sportovního klání 2500 sportovců ze 70 univerzit z celého světa přivezli zlaté medaile plzeňští fotbalisté, stříbro vybojoval Jiří Louda v badmintonu mužů a také ostatní sportovci třiadvacetičlenné výpravy postoupili ze základních kol a zúčastnili se vyřazovacích soubojů. Úspěšným reprezentantům v úterý 23. ledna poblahopřál a předal děkovné listy rektor ZČU Miroslav Holeček.

„Vážím si všech studentských aktivit nad rámec studijních povinností. Sportovní úspěchy studentů šíří dobré jméno naší univerzity daleko za hranicemi České republiky,“ říká rektor Miroslav Holeček.

 „Protože se jednalo o naši první účast na světovém meziuniverzitním šampionátu, odjížděli jsme hlavně s tím, že chceme důstojně reprezentovat Západočeskou univerzitu i Plzeňský kraj a Českou republiku,“ přibližuje původní cíle Luboš Charvát, člen vedení výpravy, čítající 23 mladých sportovců, kteří se zapojili do soutěžního klání v pěti sportech – fotbalu, badmintonu, tenise, stolním tenise a v plavání.

 Největší očekávání měli naplnit fotbalisté, úřadující akademičtí mistři ČR. Tým prokázal podle trenéra Petra Košika velkou soudržnost a bojovnost ve všech utkáních již v základní skupině, když postupně zdolal National College of Ireland, IESEG Paris i slavnou Sorbonne University a s přehledem skupinu vyhrál. V osmifinále fotbalisté ZČU porazili tým Industriales Madrid a v semifinále vyřadili asi největšího favorita soutěže American University in Cairo. To podle členů výpravy podpořilo zájem o tým ze strany novinářů, sportovních ředitelů univerzitních sportovních programů a univerzitních koučů. Ve finále pak Western Stars, jak začali týmu fotbalistů ZČU přezdívat ostatní soupeři, překonali výsledkem 2:0 španělský tým Universidad Pontificia Comillas, poslední překážku na cestě k titulu.

 Ihned po finále propukly oslavy, které pokračovaly na slavnostním vyhlášení vítězů a po celý zbytek večera. „Moc děkujeme za tuto příležitost reprezentovat naši univerzitu. Pro nás je to možná vrchol kariéry. Vyhráli jsme, získali pohár a můžeme se pyšnit titulem World Champion. Asi nám ještě ani nedochází, jak velký úspěch to je,“ hodnotí turnaj kapitán mužstva Jakub Blažek. „Jsem pyšný na všechny hráče. Vysoká herní kvalita jednotlivců v kombinaci s ochotou pracovat pro tým nás přivedla v dobře obsazeném turnaji k senzačnímu vítězství, které budeme chtít příští rok v Madridu určitě obhájit a potvrdit,“ dodává kouč plzeňských akademických fotbalových šampiónů Petr Košik.

 V badmintonu uspěl Jiří Louda, který prošel ze základní části přes další kola až do finále, kde narazil na belgického soupeře z univerzity v Lovani (Leuven). Tomu po výborném výkonu v boji o titul podlehl a přivezl z Barcelony stříbrnou medaili za druhé místo v soutěži mužů.

Dalším úspěšným zástupcem výpravy ZČU byl stolní tenista František Copák, který také prošel základní částí do vyřazovacích bojů. Zde v prvním kole porazil francouzského soupeře z univerzity Le Creusot, ve druhém kole narazil na favorizovaného Číňana Yu Ji Janga, kterému přes veškerou snahu ve vyrovnaném zápase podlehl, a ze soutěže vypadl. Díky těmto výsledkům jediného stolního tenisty v plzeňské výpravě se ZČU v této disciplíně umístila na 5. až 8 místě. A stejné umístění v celkovém hodnocení univerzit vybojovali v tenise David Kalaš a Tereza Munzingerová.

„Úspěch našich reprezentantů není jen sportovní, jedná se o výrazné zviditelnění ZČU ve světě a s tím spojená další pozitiva jako zatraktivnění mobilit studentů či akademiků nebo nastartování mezinárodních projektů. Tyto akce mají pro všechny zúčastněné s ohledem na setkání se studenty z celého světa a pobyt mimo ČR i obrovský kulturně-společenský význam a jsou nejjednodušším a často i nejlevnějším prostředkem pro posílení reputace ZČU ve světě," vysvětluje Václav Salcman z katedry tělesné a sportovní výchovy pedagogické fakulty. 

 „Věříme, že příští rok v Madridu máme šanci na tento úspěch navázat. Mezinárodní akce tohoto typu se konají každý rok, ve světě jsou velmi prestižní a byla by škoda se jich neúčastnit, když na reprezentaci má univerzita vymezené finanční prostředky,“ uzavírá Václav Salcman z katedry tělesné a sportovní výchovy pedagogické fakulty.

Složení výpravy:

Fakulta pedagogická:

Tenis: David Kalaš, Tereza Munzlingerová

Stolní tenis: František Copák

Plavání: Jan Majer, Tomáš Plojhar, Barbora Braumová, Simona Turnerová

Fotbal: Jakub Blažek, Jakub Luhový, Rudolf Novák, Ondřej Chocholoušek, Patrik Kavalír, Daniel Sys, Filip Kuťák, Michal Bereinreiter, Michael Karlík

Fakulta strojní:

Fotbal: Karel Palka

Fakulta ekonomická:

Badminton: Eliška Polívková

Fotbal: Radek Rychna, František Rusňák, Patrik Domabyl, Lukáš Pavlíček

Fakulta aplikovaných věd:

Badminton: Jiří Louda

 Realizační tým: Luboš Charvát, Petr Košik

 

Galerie


Celouniverzitní

23. 01. 2018