Student němčiny i přes svůj handicap úspěšně absolvoval roční pobyt na univerzitě v Chemnitz

Michal Dušek, student katedry německého jazyka Fakulty pedagogické, navzdory svým problémům s chůzí zvládl roční Erasmus pobyt na Technické univerzitě Chemnitz.

Dušek třetím rokem studuje bakalářský studijní program Německý jazyk se zaměřením na vzdělávání. Sám říká, že je do němčiny přímo zamilovaný. Jeho snem proto bylo absolvovat pobyt Erasmus na německé univerzitě. To se mu vyplnilo v akademickém roce 2016/2017, kdy byl přijat Technickou univerzitu v Chemnitz, která dlouhá léta spolupracuje se Západočeskou univerzitou v Plzni.

Problémy s chůzí mám již od narození a musím používat berle. Bylo pro mě velkou výzvou jet na rok do zahraničí bez pomoci rodičů,“ říká mladík, jehož na místě podpořil také Rotary Club Zwickau-Glauchau, který mu věnoval elektrovozík v hodnotě 3 tisíce euro. Díky tomuto daru bylo pro Michala jednodušší účastnit se běžného života, se spolužáky zvládl exkurzi do Drážďan.

Největší radost Michalovi na TU Chemnitz dělaly přednášky o německé gramatice a výuce němčiny jako cizího jazyka. „Vše jsem zvládnul a zvedlo se tím mé sebevědomí. Všichni lidé, které jsem během svého pobytu potkal, byli velice ochotní a vstřícní.“

Nejen kvůli tomu, že se Michal v německém Chemnitz cítil tak dobře, si svůj původně jednosemestrální pobyt prodloužil na celý akademický rok.

Dalším snem Michala Duška je absolvovat magisterské studium na německé univerzitě, nejraději opět v Chemnitz. V budoucnu by rád pracoval v nepolitické organizaci či v českém centru v Německu nebo Rakousku. Láká jej i tlumočení.

Další informace o Michalově Erasmus pobytu se můžete dočíst na webu TU Chemnitz a na stránkách německého Rotary klubu.

Fakulta pedagogická

Irena Chavíková

12. 02. 2018