Západočeskou univerzitu navštívil premiér Sobotka

3. listopadu se setkal s vedením ZČU na půdě fakulty aplikovaných věd a prohlédl si laboratoř syntetické biologie.

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka zavítal na Západočeskou univerzitu v Plzni v doprovodu hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse. Rektor Miroslav Holeček mu stručně představil vznik a vývoj univerzity, který označil za mimořádně šťastný pro rozvoj moderních oborů, jako je kybernetika, robotika či mechatronika. Zdůraznil spolupráci technických fakult s tuzemskými i zahraničními průmyslovými firmami. "Západočeská univerzita je připravena jako celek na příchod čtvrté průmyslové revoluce. To dokládá zejména fungující spolupráce technických a humanitních oborů a také možnost provádět špičkový aplikovaný výzkum ve čtyřech vědeckých centrech," uvedl rektor.

Premiér se zajímal o počet zahraničních studentů na ZČU a zdůraznil, že v době poklesu demografické křivky je rozvoj této oblasti pro vysoké školy velice důležitý. Prorektor pro studium Ladislav Čepička ho informoval o tom, že Západočeská univerzita se účastní vzdělávacích veletrhů ve světě, například v Brazílii, Číně či Vietnamu, a připravuje tzv. double degree programy se zahraničními univerzitami. Hovořilo se rovněž o problematice evropských fondů a nutnosti vytvořit příznivé podmínky pro příchod vědeckých pracovníků ze zahraničí.

Na závěr návštěvy si premiér Sobotka prohlédl laboratoř syntetické biologie na fakultě aplikovaných věd. Vedoucí laboratoře Daniel Georgiev ho seznámil s nedávným mimořádným úspěchem svého studentského týmu – získání osmi medailí na světové soutěži v Bostonu. Mladí vědci zde uspěli s nástrojem, který slouží pro diagnostiku dynamiky rakovinných buněk a umožňuje včas rozpoznat, kdy klasická rakovina přechází do fáze metastáz. Předsedu vlády tento projekt velmi zaujal a popřál badatelům hodně úspěchů při komercionalizaci jejich výzkumné činnosti.

Galerie


Premiér Sobotka při návštěvě ZČU

Premiér Sobotka v laboratoři syntetické biologie

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

03. 11. 2015