František Koreš bude přednášet o sebeprezentaci české nižší šlechty v 16. a 17. století

Katedra historie Fakulty pedagogické  zve na veřejnou přednášku Sebeprezentace české nižší šlechty v 16. a 17. století. Akce se uskuteční ve čtvrtek 15. března od 17 hodin v místnosti VC 211, Veleslavínova 42.

František Koreš vystudoval historii na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a nyní je doktorandem tamního Historického ústavu. Svůj odborný zájem věnuje převážně sociálnímu vývoji české nižší šlechty na prahu novověku.

Přednáška svou tematickou náplní směřuje do oblasti dějin české nižší šlechty 16. a 17. století. Pozornost bude obrácena zejména k možnostem využívání pramenů osobní povahy při výzkumu kariérních modelů, sociální sebeprezentace a každodenního života urozených jedinců rytířského původu. Za daným účelem se uplatní řada příkladů vyzdvihujících osudy konkrétních představitelů této nesourodé sociální skupiny.

Po přednášce bude prostor na diskusi s autorem.

Příští přednáška z cyklu Plzeňské dějebraní se uskuteční v pondělí 16. dubna od 17 h. Přednášet bude Jiří Brňovják z Filozofické fakulty Ostravské univerzity.

Galerie


Fakulta pedagogická

Lenka Benediktová

13. 03. 2018