Etiopští stážisté se školili na ekonomické fakultě

Zaměstnanci etiopského ministerstva průmyslu a univerzity v Adigratu zde pobyli v týdnu od 19. do 26. října.

Kromě teoretických znalostí, které získali na přednáškách a konzultacích, navštívili také firmy podnikající v potravinářském průmyslu. Záměrem workshopu bylo připravit ho tak, aby si stážisté odvezli praktické poznatky využitelné v jejich vlastních aktivitách.

Etiopané navštívili malý startup Dědolej, ve kterém parta nadšenců lisuje oleje za studena a z pokrutin vyrábí bezlepkovou mouku. Účastníci kurzu se zde seznámili s použitou technologií a degustovali kvalitní stolní oleje. Při následné exkurzi do prodejny farmářských potravin Grunt u Lidušky se dozvěděli o regionálních farmářských produktech a systémem jejich distribuce od výrobců - farmářů ke konečnému spotřebiteli. Zajímavé bylo i poznání přátelské a zodpovědné filozofie tohoto podnikání.

Další exkurze zavedla stážisty do pivovaru Letiny. Zde se seznámili s pivovarnickou technologií a procesy a degustovali letinská piva. Velice inspirující bylo také vyprávění o důvodech a dalších aspektech podnikání na venkově, které zde vytváří pracovní místa a kulturně a sociálně obohacuje život místním lidem.

V Úněšovském statku poznali principy zemědělského podnikání ve větším měřítku, které zahrnuje jak živočišnou, tak rostlinnou výrobu na celkové ploše 7000 hektarů. Atraktivní byla prohlídka zemědělské techniky, návštěva kravína a obilného sila.

Poslední exkurze byla na biofarmu Belina v Nežichově. Manželé Prchalovi představili jejich alternativní filozofii a přístup k agropodnikání, ke zvířatům i přírodě. Účastníci zde ochutnali kvalitní farmářské produkty.

V závěrečném evaluačním dotazníku chválili stážisté formu i zaměření workshopů a exkurzí. Velice inspirativní byly pro ně zkušenosti z terénu, a podle jejich slov zcela jistě tyto znalosti pomohou uvést do praxe ve své domovině. Vysoce též hodnotili týmovou spolupráci všech, kteří se na přípravě a realizaci akce podíleli, a pohostinné prostředí, které jim během pobytu organizátoři přichystali.

V pondělí 26. října dostali stážisté certifikáty o úspěšném absolvování kurzu.

Galerie


Fakulta ekonomická

04. 11. 2015