Středoškoláci se utkali v programátorské soutěži PilsProg

V sobotu 24. března proběhlo na katedře informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd (FAV) finále 11. ročníku programovací soutěže pro středoškoláky PilsProg.

Soutěže v budově FAV se zúčastnilo 8 nejlepších, kteří vzešli z kvalifikačního kola. Do něj se mohli zájemci registrovat již od 19. ledna. Soutěž pak byla oficiálně zahájena v rámci Dne otevřených dveří FAV. V letošním roce se do soutěže zaregistrovalo 41 studentů z 15 různých středních škol z celé České republiky. Úkolem soutěžících bylo vyřešit co nejvíce ze šesti programovacích příkladů. Alespoň jednu úlohu úspěšně vyřešilo 22 účastníků. Nejtěžší úlohu s názvem Délka cesty vyřešili jen čtyři středoškoláci, neoblíbenějším příkladem byl úkol Hra. Zadání bylo následující:

Na katedře informatiky a výpočetní techniky se několikrát v roce konají akce pro děti faváckých zaměstnanců. Tentokrát si zaměstnanci připravili hru s elektronickou taneční podložkou, která probíhá tak, že se po dobu vybrané písničky na obrazovce ukazují symboly, na které je třeba v daném čase stoupnout. Zaměstnanci nezapomněli ani na nejmenší děti a připravili pro ně verzi s nízkou obtížností, využívající pouze tlačítka šipek vlevo a vpravo. Jirka však měl problém i se střídáním levé a pravé nohy, a proto si vymyslel vlastní strategii, kdy první půlku písničky stoupá pouze na šipku vpravo a druhou část písničky na šipku vlevo. Úkolem je určit, kolik chyb hráč udělá, pokud využije této strategie.

Všechny úlohy se nakonec podařilo splnit čtyřem zúčastněným, nejrychlejšímu soutěžícímu to trvalo 6 hodin, 13 minut a 52 sekund. Úspěšnými řešiteli kvalifikačního kola se stali ti středoškoláci, kteří vyřešili alespoň tři úlohy. Všichni tito úspěšní řešitelé se pak probojovali do sobotního finále, ve kterém se utkali o hodnotné ceny.

Napínavý průběh finále sliboval drama až do konce. Nakonec nejúspěšnější soutěžící zvládli vyřešit tři finálové úlohy z pěti možných, takže o výsledném pořadí rozhodovala rychlost řešení. Finálová úloha Zahrada jako jediná neměla žádného úspěšného řešitele. Vítězství slavila studentka Lenka, která se stala historicky první ženou, jež soutěž vyhrála. Pořadí na stupních vítězů bylo následující:

  1. Lenka Kopfová (Mendelovo gymnázium, Opava)

  2. Filip Čermák (Mendelovo gymnázium, Opava)

  3. Jakub Jirkal (Gymnázium Josefa Jungmanna, Litoměřice)

Děkujeme našim partnerům, gratulujeme výhercům, všem finalistům děkujeme za skvělé výkony a již nyní se těšíme na příští ročník programovací soutěže pro středoškoláky.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Zuzana Majdišová

05. 04. 2018