Navrhněte kampus snů společně s architekty. Zapojte se do procházek a workshopů

Další částí průzkumu, jehož cílem je navrhnout úpravy veřejných prostranství v univerzitním kampusu na Borech, jsou procházky s architekty a následný workshop. Procházky pro studenty se uskutečnily 23. a 25. dubna, zaměstnanci budou mít možnost diskutovat o úpravách kampusu 23. a 29. května. Setkání doplní názory studentů a zaměstnanců ZČU získané prostřednictvím pocitové mapy a elektronického dotazníku.

Možnosti vyplnit online dotazníky v březnu využilo 452 respondentů, z toho ¾ tvořili studenti a ¼ zaměstnanci ZČU. „Z výsledků je zřejmé, že třetina respondentů se v univerzitním kampusu zbytečně nezdržuje, pouze jím prochází. Ostatní využívají služby, které jsou v kampusu umístěné, a část dotazovaných, konkrétně jedenáct procent, zde tráví i svůj volný čas,“ přibližuje za realizátory průzkumu Pavla Dusíková z Centra pro komunitní práci západní Čechy.  

Nejvíce respondentům chybí možnost venkovního občerstvení, například v podobě altánku u menzy nebo posezení u kavárny, a vybavení venkovních prostor více a lepšími lavičkami, stoly, případně dalším mobiliářem. Naopak dotázaní pozitivně hodnotí údržbu a vzhled travnatých prostranství a vzrostlé zeleně v kampusu.

Ze „smart“ prvků, na které se dotazník také ptal, nejvíce zaujal interaktivní informační systém, jenž by přinášel například přehled o probíhajících přednáškách či odjezdech a příjezdech autobusů, a jednotná mobilní aplikace ZČU sdružující všechny „smart“ prvky, tedy propojení informačních systémů menzy, knihovny atd.

Procházky a workshopy: Další možnost, jak vyjádřit váš názor

Na průzkum a pocitovou mapu, jejíž výsledky si můžete přečíst v samostatném článku, navážou ve středu 23. května od 13 hodin a v úterý 25. května od 9.30 hodin procházky a workshopy s architekty určené zaměstnancům ZČU. Jejich součástí bude procházka po kampusu s architekty Jakubem Marešem a Janem Retem z plzeňského Ateliér k světu a diskuse o problematických místech a možnostech jejich úprav. Sraz je vždy před vchodem Fakulty elektrotechnické, v případě nepřízně počasí ve foyer budovy.

Na proběhlé procházky navážou plánovací a tvůrčí dílny.

Srdečně zveme zaměstnance, aby se přišli podělit o svůj názor. Setkání pro ZČU pořádá Centrum pro komunitní práci západní Čechy ve spolupráci s Ateliérem k světu.


Celouniverzitní

16. 04. 2018