Memoranda zkvalitní zdravotnické služby v Plzeňském kraji

Umožní studentům zůstat po absolvování lékařských a zdravotnických oborů na krajských pracovištích.

Dvě memoranda o vzájemné spolupráci uzavřely 6. října Plzeňský kraj, Zdravotnický holding Plzeňského kraje a Západočeská univerzita v Plzni (Fakulta zdravotnických studií), resp. Univerzita Karlova v Praze (Lékařská fakulta v Plzni).

Obě memoranda mají za cíl stabilizovat a zlepšit personální situaci v zařízeních Plzeňského kraje, která dlouhodobě trpí nedostatkem lékařů a sester. Právě tento negativní jev mají zmírnit tím, že univerzity a nemocnice budou spolupracovat v rámci odborných praxí, které umožní studentům poznat prostředí krajských nemocnic a následně v nich po ukončení studia zůstat.

Pro mladé lékaře to znamená, že budou moci s nemocnicí uzavřít tzv. stabilizační smlouvu, která jim zajistí na smluvně danou dobu zaměstnání s finanční podporou. Budoucí sestry i lékaři zase mohou díky memorandům získat po dobu studia stipendia. Studenti lékařské fakulty budou v 6. ročníku studia provádět praxi na akreditovaných pracovištích Plzeňského kraje - například Klatovská nemocnice má 18 těchto pracovišť.

Slavnostnímu podpisu memorand byli přítomni zástupci všech šesti krajských nemocnic Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, nechyběla ani děkanka Fakulty zdravotnických studií ZČU Ilona Mauritzová a děkan Lékařské fakulty UK v Plzni Boris Kreuzberg. Za Západočeskou univerzitu v Plzni podepsal memorandum prorektor pro vnější vztahy Vladimír Duchek.


Fakulta zdravotnických studií

Kamila Kolářová

06. 11. 2015