Výzkumná centra ZČU se představují v Poslanecké sněmovně

Chytrý hasičský zásahový oblek SmartPRO, software využívaný pro titulkování v České televizi nebo elektromotocykl stylu chopper, to je jen několik výsledků vědecké činnosti, které představuje Západočeská univerzita v prostorách Atria Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. 
Výstava výzkumných center ZČU, která se koná pod záštitou poslankyně Ilony Mauritzové, je k vidění od 21. května do 1. června. Ve čtvrtek 24. a 31. května se vždy od 10 do 13 hodin uskuteční komentovaná prohlídka.  

Výsledky své vědecké práce prezentují výzkumná centra ZČU ve formě 21 velkoformátových fotografií doplněných textem a v několika případech i samotnými exponáty. Zájemci se tu dozví o chytrých oknech, která umí samovolně řídit průchod tepelného slunečního záření v závislosti na teplotě, o unikátních řešení konstrukčních částí kolejových vozidel nebo o virtuálních modelech lidského těla, s jejichž pomocí navrhují výzkumníci prvky pasivní bezpečnosti v automobilovém průmyslu, pomáhají optimalizovat lékařskou péči či predikovat poranění.

Nejúspěšnější vědecké projekty jsou v Atriu Poslanecké sněmovny přímo vystaveny. Nechybí tu chytrý zásahový hasičský oblek SmartPRO, který v prosinci 2016 zvítězil v konkurenci 54 účastníků evropského předkomerčního tendru Smart@Fire. Oblek je vybaven systémem, který nepřetržitě monitoruje a vyhodnocuje bezpečnost prostředí, v němž se hasiči pohybují. Univerzita také připomene software zajišťující titulkování v České televizi a pochlubí se i prvním českým elektromotocyklem Blue Elyctra.

Výzkumná centra vybudovala Západočeská univerzita díky finančním prostředkům z Evropského fondu pro regionální rozvoj — Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Už na prahu nového milénia vznikl vysokoškolský ústav Nové technologie — výzkumné centrum (NTC), v roce 2014 byla při Fakultě aplikovaných věd zahájena činnost výzkumného centra Nové technologie pro informační společnost (NTIS) a rok nato začal při Fakultě strojní fungovat Regionální technologický institut (RTI) a také Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) při Fakultě elektrotechnické. Všechna centra významně posilují vazby mezi univerzitou a praxí.

Galerie


Celouniverzitní

22. 05. 2018