ZČU bude spolupracovat s univerzitou v Abidžanu

Filozofická a elektrotechnická fakulta Západočeské univerzity navázaly spolupráci s Univerzitou Felixe Houphouëta-Boignyho v Abidžanu na Pobřeží slonoviny. Její náplní budou studijní pobyty studentů, stáže pedagogů i výzkumné projekty.    

Zástupci Fakulty filozofické (FF) a Fakulty elektrotechnické (FEL) Západočeské univerzity navštívili ve dnech od 19. do 26. května Univerzitu Felixe Houphouëta-Boignyho (UFHB) v západoafrickém Abidžanu, největším městě Pobřeží slonoviny. Výsledkem jednání byl podpis smlouvy o spolupráci mezi univerzitami a příprava konkrétních kroků vedoucích k studentské výměně a spolupráci ve vědě a výzkumu. 

„Na Fakultě elektrotechnické by mělo od příštího akademického roku studovat několik studentů v doktorském studijním programu a v následujícím roce bychom chtěli přijmout další studenty do prvního ročníku, kteří by u nás absolvovali standardní prezenční studium v plné délce,“ přibližuje formu spolupráce proděkan pro mezinárodní spolupráci a projekty FEL Jan Michalík, který se společně s kolegou Františkem Machem jednání v Abidžanu zúčastnil. Jednou z možností pro studenty z Pobřeží slonoviny je zařazení do programu INTERSTUD, poskytujícího stipendijní podporu zahraničním studentům ze zemí, které procházejí procesem společenské a ekonomické transformace. Na Ústavu jazykové přípravy ZČU by studenti navštěvovali kurzy češtiny.

 „V budoucnu by také mohlo několik našich vyučujících absolvovat přednáškovou stáž v Abidžanu,“ dodává Jan Michalík z FEL s tím, že předmětem jednání byla i oboustranná učitelská mobilita.

Fakulta filozofická, kterou zastupoval proděkan pro vnější vztahy Jan Záhořík, našla v univerzitě v Abidžanu možného partnera pro rámcový program EU pro výzkum a inovace Horizon 2020. V jeho rámci bude totiž na konci letošního roku vyhlášeno výběrové řízení na projekty v oblasti migrace. „Diskutovali jsme možnost vzniku konsorcia tvořeného ze ZČU, pařížského institutu Sciences Po a univerzit v Pavii, Addis Abebě, Chartúmu a Abidžanu,“ říká Jan Záhořík. Jedná se o pětileté projekty, které by umožnily vznik mezinárodního výzkumného týmu, jehož součástí by byla i ZČU. Hlavním žadatelem by byl institut Sciences Po v Paříži. Součástí jednání byla také možná spolupráce na mezinárodním anglickém programu v rámci Erasmus Mundus Joint Master, kterého by se měly vedle ZČU také zúčastnit univerzity v Pavii, Chartúmu, Adis Abebě a Abidžanu.

ZČU je první česká univerzita, která s Univerzitou Felixe Houphouëta-Boignyho v Abidžanu navázala spolupráci. „Univerzita v Abidžanu je nejvýznamnější univerzita ve frankofonní Africe, kde jsme dosud žádné partnerství neměli,“ vysvětluje proděkan Jan Záhořík. Co se týče afrických univerzit, rozvíjí katedra blízkovýchodních studií Fakulty filozofické spolupráci také s univerzitami v súdánském Chartúmu, v Addis Abebě v Etiopii a v marocké Marrákeši. Letos na podzim navštíví ZČU rektor UFHB profesor Karamoko a prorektor pro mezinárodní spolupráci profesor Atta.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

31. 05. 2018