ZČU udělila čestný doktorát prof. Elke Mehnert

Obřad byl součástí slavnostního zasedání Vědecké rady ZČU 11. listopadu.

Elke Mehnert působí na katedře německého jazyka Fakulty pedagogické ZČU a na Technické univerzitě v Chemnitz. Je mezinárodně uznávanou odbornicí v oblasti literární imagologie.

Na slavnostním zasedání byli dále představeni noví profesoři a docenti, předány pamětní medaile ZČU a stipendia vynikajícím studentům. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs ocenil stipendii deset a primátor Plzně Martin Zrzavecký jedenáct studentů. Mimořádné stipendium za vynikající studijní výsledky udělil rektor Miroslav Holeček 22 úspěšným studentům ZČU.

V programu vystoupili také zástupci dvou vědeckých týmů. Aleše Hamáček z výzkumného centra RICE představil chytrý zásahový oblek a rukavici pro hasiče. Daniel Georgiev z centra NTIS přiblížil nástroj z oblasti inženýrských metod v syntetické biologii, který slouží pro diagnostiku dynamiky rakovinných buněk a získal řadu ocenění na prestižní mezinárodní soutěži v americkém Bostonu. Hosté měli možnost vidět také elektromobil vyvinutý ve spolupráci strojní a umělecké fakulty a artefakt "Rukávy", rovněž z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Více informací naleznete v tiskové zprávě.


Galerie


Rektor Holeček při projevu (foto Z. Vaiz)

Pamětní medaili převzal mimo jiné Daniel Georgiev z centra NTIS (foto Z. Vaiz).

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

11. 11. 2015