Studentky ZČU přivezly z Letní univerzity v Temelíně první a druhé místo

Eva Berková a Kateřina Vašíčková z Fakulty strojní si hravě poradily se závěrečným testem, který završil jejich dvoutýdenní studijní pobyt v jihočeské jaderné elektrárně. Kromě nabírání nových vědomostí si díky prázdninovému studiu také zvýšily možnost budoucího pracovního uplatnění.

Letní univerzitu v Temelíně letos absolvovalo 35 studentů z deseti českých fakult. Každý den je zaměstnal téměř dvanáctihodinový program složený z přednášek a prohlídek vnitřních prostor elektrárny, díky aktuální odstávce elektrárny se mohli všichni podívat i přímo k jadernému reaktoru či navštívit chladicí věž. Viděli také odkrytou turbínu.

Na úplný závěr čekal studenty test, jenž prověřil jejich nabyté znalosti a ve kterém zabodovaly právě dívky ze Západočeské univerzity. Evě Berkové tak patří titul Král Letní univerzity, Kateřina Vašíčková skončila druhá. „Obtížnost byla podle mě přiměřená, ale bylo potřeba během přednášek i exkurzí dávat pozor. Celkově program univerzity byl velmi dobře připraven, hodně mě zaujal profesionální přístup a odbornost zdejších pracovníků,“ popsala test i pobyt třiadvacetiletá Eva Berková.

Na závěr Letní školy přijela studenty podpořit předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Je jiná doba a dnešní studenti jsou bezesporu jiní, než když jsem studovala. Ale stejně jako kdysi my mají zájmem o to, jaký bude svět kolem nich. Proto je důležité poskytnout jim pohled na širší souvislosti toho, jak energetika ovlivňuje náš každodenní život,“ uvedla.

Většinu studentů, kteří mají Letní univerzitu v Temelíně za sebou, čekají ještě tři roky studia. Pak se možná do elektrárny vrátí. Podle zdejších personalistů mají absolventi velkou šanci získat v ČEZ další uplatnění. „Přibližně s polovinou absolventů navážeme pracovní spolupráci. Někteří jsou už během studia zařazeni do stipendijního programu,“ vysvětlil náborový expert společnosti Pavel Šimák.

Galerie


Eva Berková je na snímku vpravo, Kateřina Vašíčková vlevo. Uprostřed Dana Drábová.

Na simulátoru se studenti seznámili s činností operátorů.

Studenti se podívali i do chladicí věže.

Fakulta strojní

Pavel KORELUS

08. 08. 2018