Srpnové letní školy budou zaměřené na kybernetiku, elektrotechniku a mechaniku

Také srpen je na ZČU ve znamení letních škol. Uskuteční se tu dvě kybernetická soustředění Campo Arduino a Campo Lampone, žáci základních škol se zájmem o elektrotechniku se poslední srpnový týden setkají na letní škole JuniorFEL a stejně zaměření středoškolští studenti budou navštěvovat školu nazvanou [JuniorFEL²]. První týden v září se středoškoláci, které baví matematika a fyzika, zúčastní na Fakultě aplikovaných věd letní školy MechCamp. Ten letošní cyklus letních škol na ZČU uzavře.

Kybernetické soustředění Campo Arduino, jehož šestý ročník se uskuteční na Fakultě aplikovaných věd ZČU od 20. do 24. srpna, je určeno žákům druhého stupně základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií i studentům středních škol. Téma soustředění zní kybernetika hrou. Účastníci si postaví jednoduché roboty založené na platformě Arduino a naučí se je programovat s pomocí vizuálního prostředí Scratch. V průběhu kempu budou řešit rozmanité úlohy a účastnit se soutěží, jejichž výsledky se budou započítávat do celotáborové hry. Kemp se koná ve spolupráci s Plzeňským krajem v rámci projektu Podpora odborného vzdělávání v Plzeňském kraji. Nově se letos kemp uskutečnil také v Klatovech (9. – 13. 7.) a Domažlicích (30. 7. – 3. 8.).

V návaznosti na Campo Arduino proběhne od 27. do 31. srpna první ročník vyšší úrovně kybernetického soustředění Campo Lampone. Fakulta jeho uspořádáním reagovala na zájem z řad těch, kteří se často několikrát zúčastnili letní školy Campo Arduino a chtějí řešit složitější úlohy. Tématem soustředění zůstává kybernetika hrou. Účastníci však budou pracovat s platformou jednodeskového počítače Raspberry Pi. Odtud také pochází název, který je vytvořen analogicky k italskému Campo Arduino, ale zdůrazňuje jinou platformu (raspberry – angl. malina, it. lampone). Účastníci budou každý den řešit jednu vybranou úlohu z oblasti kybernetiky, kterou bude lektorovat někdo z výzkumných pracovníků katedry kybernetiky FAV nebo z výzkumného centra Nové technologie pro informační společnost (NTIS).

Poslední srpnový týden se na Fakultě elektrotechnické ZČU sejdou zájemci o elektrotechniku. Uskuteční se tu už dvanáctý ročník letní školy JuniorFEL, určené žákům 5. – 9. tříd základních škol nebo primy až kvarty víceletých gymnázií, a druhým rokem tu proběhne letní škola [JuniorFEL²], která je určena pro studenty netechnických středních škol ve věku 16 – 19 let. Účastníci se srozumitelnou a hravou formou seznámí se základními poznatky a zajímavostmi v oborech elektrotechnika a elektronika, a to s ohledem na jejich věk a znalosti. Žáci základních škol se dozvědí, co je vlastně elektřina, jak vznikají blesky, jak si mohou vytvořit a zapojit elektrický obvod, jakým způsobem se šíří rádiové vlny nebo jak funguje gyroskop. Vyzkoušejí si naprogramovat robota, poměřit své síly při výrobě elektřiny nebo odhalit skrytý vysílač. Účastníci [JuniorFEL²] se budou věnovat různým druhům běžně používaných elektrotechnických zapojení, reálnému využití 3D tisku při sestavování jednoduchého elektrického motoru nebo chodicího robota. Zabývat se budou také satelitní technikou, přesněji řečeno příjmem dat z českého pikosatelitu VZLUSAT-1, který komunikuje pomocí pozemní komunikační stanice umístěné na střeše Fakulty elektrotechnické. 

Poslední letošní letní školou je MechCamp. Uskuteční se od 5. do 7. září a je určen pro studenty středních škol, které baví matematika a fyzika a kteří se chtějí dozvědět něco o moderních materiálech, dynamice vozidel nebo biomechanice. Účastníci si vyzkouší výrobu kompozitních vzorků a jejich testování na trhacím stroji, seznámí se s počítačovým modelováním silničních vozidel a uvidí, jak probíhá počítačové modelování srážky vozidla s chodcem. Dozví se, jak se určují mechanické vlastnosti lidských tkání nebo jak probíhá počítačová simulace proudění krve v cévách člověka. Kurz bude probíhat nejen v laboratořích Fakulty aplikovaných věd, ale také ve firmě, která se využitím počítačových simulací v praxi zabývá.

Celouniverzitní

14. 08. 2018