17. listopad přinese odhalení sochy i koncert na umělecké fakultě

K oslavám Dne boje za svobodu a demokracii se Západočeská univerzita v Plzni připojuje několika kulturními akcemi.

Ve 14 hodin bude v Borském parku odhalen pomník Jiřího Trnky "Ruka", inspirovaný jeho posledním animovaným filmem z roku 1965. Jedná se o příběh umělce, který houževnatě bojuje za svoji svobodu proti totalitě, jež ho nutí, aby ji adoroval. Příběh končí jeho uštváním a pohřbem s poctami, který mu totalitní moc poté, co jej zničila, vystrojí. V celém dvacetiminutovém filmu hraje pouze animovaná loutka umělce a živá ruka, která ztělesňuje diktaturu. Autorem sochy je Luděk Míšek z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Slavnostnímu odhalení pomníku bude přítomen i syn slavného výtvarníka Jan Trnka.

Večer od 20 hodin proběhne v budově Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara koncert Plzeňské filharmonie nazvaný "Umělec a totalita", připravený ve spolupráci s Plzní 2015 a Ústavem pro studium totalitních režimů, který doprovodí tematické videoprojekce studentů. Zazní Symfonie č. 4 Dmitrije Šostakoviče, kterou autor komponoval v těžkých poměrech stalinského Ruska, a Nonet g moll Rudolfa Karla. Ten provede České noneto, jeden z nejstarších komorních souborů na světě. Rukopis této skladby pašoval autor na motácích z pankrácké věznice. Program doprovodí vstupy Petrušky Šustrové, Martina Tichého a Štěpána Černouška z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Odlehčenou akci připravila na 18. listopadu filozofická fakulta. Na Akademickém koštu piva se bude hlasovat o nejlepší pivo a studenti politologie si zároveň budou moci procvičit metody sčítání hlasovacích lístků. Vítěz se bude po celý rok pyšnit titulem "Děkanské pivo roku 2015". Přihlášeny jsou minipivovary z Plzně a okolí.

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

14. 11. 2015