Sportovci ze Západočeské univerzity sbírali během léta úspěchy

ZČU je hrdá na sportovní úspěchy svých studentů. Podívejte se, jak se jim vedlo před začátkem nového akademického roku.

Házená, futsal, triatlon, orientační běh, MTBO i požární sport. Letní měsíce jsou sice dobou dovolených a odpočinku, ale ve světě sportu to tak úplně neplatí. Koná se celá řada významných akcí, a to i těch univerzitních, a právě do výše zmíněných sportů se letos úspěšně zapojili i zástupci Západočeské univerzity v Plzni. Z pohledu ZČU jsou zajímavá hlavně klání mezinárodního významu, která zaštiťuje Mezinárodní organizace univerzitního sportu (FISU), potažmo Česká asociace univerzitního sportu (ČAUS).


Akademické mistrovství světa v házené

Mistrovství se konalo od  29. 7. do 5. 8. v Chorvatsku, jeho centrem bylo město Rijeka. V barvách českého družstva nastoupili také hráči Talentu Plzeň a studenti ZČU Ondřej Šafránek, Filip Herajt, Jan Chmelík a Tomáš Nejdl. Všichni univerzitu reprezentovali i v házené na Českých akademických hrách pod vedením trenéra Romana Beneše z Katedry tělesné výchovy a sportu (KTS) ZČU.

Ondřej Šafránek turnaj okomentoval slovy: „O našem umístění rozhodl nešťastný první zápas s Litvou, hrálo se hned v pondělí po příjezdu. Projevila se únava z cesty a podepsala se na celkovém výkonu. Ještě v poločase jsme vedli 15:13, ale pak se nám přestalo dařit. Další utkání už byla velice solidní. S Chorvatskem nás o výhru připravili rozhodčí, následovala nešťastná prohra o gól s Egyptem (mimo jiné čtyřikrát neproměněný sedmimetrový hod), pak přišly výborné výkony proti Portugalsku a jednomu z favoritů - týmu Rumunska. V posledním utkání o páté místo jsme podlehli Egyptu.“

Celkově obsadila reprezentace ČR 6. místo díky těmto výsledkům: ČR – Litva 25:32; ČR – Chorvatsko 25:25; ČR – Egypt 24:25; ČR – Portugalsko 29:22; ČR – Rumunsko 25:22; ČR – Egypt 28:34.


Univerzitní mistrovství světa ve futsalu.

Tento šampionát se ve druhé polovině srpna odehrál v Kazachstánu. ČAUS pověřila vedením výpravy na základě jeho organizačních a hlavně trenérských schopností člena KTS Jaroslava Kovaříka. Výběr České republiky obsadil v konečném hodnocení 6. místo z 16 kvalifikovaných týmů. Výsledky ve skupině vypadaly takto: ČR - Kazachstán 3:4; ČR -  Nový Zéland 10:0, ČR – Bulharsko 3:1. Ve čtvrtfinále potom narazil tým vedený Jaroslavem Kovaříkem na pozdější vítěze z Ruska (s naturalizovanými Brazilci v sestavě) a prohrál 1:6. Ve skupině o umístění pak přišla smolná porážka od Thajska 0:2 a v posledním zápase vítězství nad výběrem Polska 5:2.


Akademické mistrovství světa v orientačním běhu

Studentka Fakulty aplikovaných věd Karolína Šiková si vybojovala nominaci do orientačně náročných finských lesů plných bažin a skalních srázů a v srpnu si doběhla pro individuální 21. místo na dlouhé trati, týmové 12. místo ve sprintových štafetách a 15. místo ve štafetách.

 

Mistrovství světa v orientační disciplíně MTBO

Studentka Fakulty pedagogické Veronika Kubínová se zúčastnila orientačních závodů na horských kolech. Vedla si opravdu výborně. Ze světového šampionátu v rakouských profilově náročných terénech totiž přivezla bronzovou medaili ze závodu jednotlivců a spolu s kolegyněmi z reprezentace získala titul mistryně světa ve štafetách.


Akademické mistrovství světa v triatlonu

Ve švédském Kalmaru zabodoval student Fakulty pedagogické Ondřej Olšar. Je nejlepším z Čechů, vybojoval 10. místo v závodě jednotlivců a 6. místo v soutěži družstev.


Mistrovství světa v požárním sportu

Student Fakulty elektrotechnické Dominik Soukup se v září coby člen týmu ČR stal mistrem světa v požárním sportu. Klání hostila Bánská Bystrice, v mužské kategorii se jej zúčastnilo 14 a v ženské 10 týmů. Týmovou soutěž tvoří čtyři disciplíny - výstup do čtvrtého podlaží cvičné věže, běh na 100 metrů s překážkami, štafeta 4x100 metrů s překážkami a požární útok. Dominik Soukup běžel přes překážky, štafetu a startoval také v požárním útoku. Český tým mužů bral v součtu všech disciplín historicky první zlato, a to i díky němu. Na druhém místě se umístil tým Ukrajiny a na třetím místě Bělorusko. 

Je v tom trochu symboliky, že na pracovišti, kde vznikají chytré obleky pro hasiče světového kalibru, studuje borec, který podává světové výkony právě v požárním sportu. 


A to není vše, další turnaje na sportovce čekají. V říjnu bude ČR reprezentovat na Akademickém mistrovství světa v badmintonu hned trojice studentů ZČU - Jan Louda, Ondřej Král a Sabina Milová.  Šampionát se uskuteční v Kuala Lumpur v Malajsii, v regionu, kde je badminton jedním z nejpopulárnějších sportů.  Samotná účast na mistrovství, je velikým příslibem pro budoucnost nominovaných sportovců i celé akademické reprezentace.  Za úspěchem stojí trenér Josef Rubáš a Vlastimil Mášek z KTS, garant akademické reprezentace ZČU v badmintonu.

Západočeská univerzita je hrdá na sportovní úspěchy svých studentů. Nejlepší z nich každoročně oceňuje na vyhlášení vynikajících studentů v Měšťanské besedě.

Galerie


Karolína Šiková.

Dominik Soukup (vlevo).

Házenkáři ZČU na Akademickém mistrovství světa.

Fakulta strojní

Ondřej Vodrážka

21. 09. 2018