Katedra antropologie pořádá mezinárodní workshop k tématu šetrnosti a plýtvání v současném světě

Na dvoudenní akci přijedou účastníci ze třinácti univerzit a výzkumných ústavů z Evropy a USA, globální špičky v oboru.

Thrift in Anthropology: Between Thriftiness and Wasting
(Šetrnost v antropologii: Mezi šetrností a plýtváním)
18. - 19. října 2018, Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje

„Žijeme v době, kdy přestává být zřejmé, jak máme vnímat šetrnost. Na jednu stranu jsme vychováváni k přesvědčení, že být hospodárný a šetřit věci i peníze je morálně správné. Zároveň ale kapitalismus stimuluje vysokou míru konzumace a plýtvání, které jsou v přímém rozporu k šetrnosti. Tento paradox je navíc ovlivněn sociálním a kulturním prostředím, které lidské představy a chování ovlivňují. V různých společnostech existují odlišné představy o tom, co šetrnost je a jak zapadá do představ o dobrém životě a fungování společnosti,“ říká Daniel Sosna z katedry antropologie.

Tématem se bude zabývat mezinárodní workshop s názvem Šetrnost v antropologii, který se uskuteční ve dnech 18. – 19. října ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje. Cílem je zmapovat mezikulturní variabilitu představ a jednání spojeného se šetrností a posunout kupředu teoretické uchopení konceptu šetrnosti. Důraz je přitom kladen na specificky antropologickou perspektivu, která své vědění získává prostřednictvím etnografického výzkumu. Ten umožňuje vhled do přirozeného života lidí se snahou o jeho hlubší porozumění.

Na dvoudenní akci přijedou účastníci ze třinácti univerzit a výzkumných ústavů z Evropy a USA, globální špičky v oboru, včetně ředitele Institutu Maxe Plancka pro sociální antropologii profesora Chrise Hanna, prof. Stephena Gudemana z University of Minnesota nebo prof. Richarda Wilka z Indiana University. Akce proběhne díky finanční podpoře americké nadace Wenner-Gren Foundation, německého Institutu Maxe Plancka pro sociální antropologii a Západočeské univerzity.

Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

01. 10. 2018