Frézovací hlava Kraken z RTI získala zlatou medaili na Mezinárodním strojírenském veletrhu

Frézovací hlava nové generace Kraken, vyvinutá v Regionálním technologickém institutu (RTI) Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni, byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu oceněna zlatou medailí za inovaci komponenty ve strojírenství.

Z celkem 32 přihlášených exponátů získalo zlatou medaili šest, mezi nimi i prototyp frézovací hlavy nové generace Kraken z výzkumného centra RTI. Jedná se o prutový nástroj určený pro frézování těžkoobrobitelných materiálů, který je vyroben metodou aditivní technologie (3D tisku).

Konstrukce nástroje přináší výraznou úsporu hmotnosti při zachování tuhosti. Naprosto revolučním způsobem je zde vyřešen přívod chladicí kapaliny soustavou vnitřních kanálků nejen na čelo nástroje, jak je běžné u standardních fréz, ale i na hřbet s vyměnitelnými břitovými destičkami. Nástroj už výzkumné centrum RTI prezentovalo na odborných konferencích, na Mezinárodním strojírenském veletrhu ji představuje poprvé.

„Frézovací hlava je výsledkem práce velkého kolektivu lidí. Pracoval na ní tým laboratoře experimentálního obrábění, diagnostiku materiálů řešili kolegové v laboratoři materiálového inženýrství,“ popisuje autor návrhu Miroslav Zetek. „Na pozadí projektu je velký materiálový  výzkum včetně mechanického testování, díky čemuž bylo možné provést komplexní optimalizaci,“ dodává Zetek.

Ocenění převzal Miroslav Zetek v pondělí 1. října na slavnostním večeru k zahájení veletrhu. Vyhlášení výsledků soutěže proběhlo za přítomnosti předsedy senátu Parlamentu ČR Milana Štěcha, ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové, Jaroslava Hanáka, prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR a dalších významných hostů.

Mezinárodní strojírenský veletrh se koná v Brně od 1. do 5. října. Letošního jubilejního 60. ročníku se účastní rekordních 1650 vystavovatelů ze 33 zemí. Mezi nimi jsou zastoupena výzkumná centra všech tří technických fakult Západočeské univerzity v Plzni, tedy Regionální technologický institut (RTI) Fakulty strojní, Regionální inovační centrum elektrotechniky (RICE) Fakulty elektrotechnické a Nové technologie pro informační společnost (NTIS) Fakulty aplikovaných věd.

Galerie


Fakulta strojní

Šárka Stará

03. 10. 2018