Úspěšní absolventi ZČU v německých firmách - 2. díl

Absolvent oboru Strojní inženýrství Fakulty strojní Miloslav Štýs pracuje ve společnosti KIEFEL Automotive od roku 2016. "Praxe nasbíraná během studia pro mě byla velice důležitá," říká.

Miloslav Štýs, absolvent oboru Strojní inženýrství na Fakultě strojní, pracuje ve společnosti KIEFEL Automotive od roku 2016. Nyní jako vedoucí frézárny a programování dohlíží na chod frézárny se dvěma směnovými mistry a 18 CNC frézaři a v oddělení programování řídí práci deseti programátorů.

Je druhým z úspěšných absolventů ZČU v německých firmách, které vám každé pondělí představujeme.


Proč jste si pro svoji budoucí kariéru vybral právě firmu KIEFEL Automotive?
Hlavním důvodem bylo výrobní portfolio firmy. Klíčové pro mě bylo, že firma disponuje svojí konstrukcí, výrobou, montáží a dalšími důležitými odděleními, jako je nákup, odbyt atd. Jsou zde vidět návaznosti mezi jednotlivými odděleními, což je velice přínosné pro rozvoj člověka. Největším magnetem pro mě však byl strojní park a hotové dílce z oddělení frézárny.

Čím vás práce pro německou firmu obohatila?
Nyní mám znalosti z oblasti automotive, největším přínosem je pro mě ale znalost technologie výroby nástrojů a zařízení. Dále mi firma umožnila poznat evropská města a výrobní závody předních světových výrobců automobilů. Obecně mohu říci, že práce v KIEFEL Automotive je velice zajímavá a každý den přináší nová a nová poznání.

Získával jste pracovní zkušenosti již během studia?
Ano, bez toho to nejde. Během studia jsem pracoval v otcově firmě, která se věnuje CNC soustružení, dále mám zkušenosti z podniků ŠKODA TVC nebo Gühring.

Jak vám ve vaší kariéře pomohly znalosti získané na ZČU?
Nejdůležitější je pro mě znalost technologie výroby, řezného procesu, za což vděčím docentu Řehořovi, dále zásady při tepelném zpracování získané od docenta Kříže, znalosti obrábění, používání řezných nástrojů a zvyšování jejich parametrů. Kromě toho mi univerzita poskytla všeobecný rozhled, který mnohdy stačí pro efektivní vyřešení komplikací při výrobě. Klíčem k úspěchu jsou taktéž jazyky.

Co byste doporučil budoucím absolventům?
Nejdůležitějším krokem je sbírat informace z jednotlivých předmětů na univerzitě, mít brigádu v daném oboru a obě tyto části propojit. Znalosti z univerzity + praxe = klíč k úspěchu.


Firma KIEFEL Automotive s. r. o. konstruuje a vyrábí nástroje, stroje a zařízení pro výrobu interiérových a akustických dílů vozidel pro důležité hráče v automobilovém průmyslu. Výrobní program zahrnuje nástroje na lisování, kašírování, vypěňování a stříhání, měrky a speciální stroje určené pro výrobu například stropních panelů, přístrojových desek, dveřních a podlahových obložení či izolací motoru.

Minulý týden jsme vás seznámili s Petrou Housarovou ze společnosti Gerresheimer Horšovský Týn.

Medailonek absolventa vznikl v rámci platformy „Science & Industry“ Západočeské univerzity v Plzni, jejímiž partnery jsou Obchodní a průmyslová komora Regensburg a Česko-německá obchodní a průmyslová komora.


Video


Galerie


Fakulta strojní

Pavel KORELUS

15. 10. 2018