Úspěšní absolventi ZČU v německých firmách - 4. díl

Absolvent oboru Elektrotechnika a informatika – Komerční elektrotechnika Fakulty elektrotechnické Jiří Jedlička si v MBtech plní sen. Studentům doporučuje zaměřit se na jazyky a využívat zahraniční programy.
MBtech pro mě byla výzva, tvrdí Jiří Jedlička, automobilový fanoušek a absolvent oboru Elektrotechnika a informatika – Komerční elektrotechnika na Fakultě elektrotechnické. Přál si podílet se na projektech pro největší světové automobilky a sen se mu splnil ve firmě MBtech Bohemia, kde pracuje od roku 2005, nyní na pozici Senior Engineer – Electric & Electronic Systems.

Je čtvrtým z úspěšných absolventů ZČU v německých firmách, které vám každé pondělí představujeme.


Proč jste si pro svoji budoucí kariéru vybral právě tuto firmu?
Zajímám se o automobily a nové technologie, MBtech pro mě byla výzva. Chtěl jsem se podílet na projektech pro největší světové automobilky.

Čím vás práce pro německou firmu obohatila, jaké vám poskytla možnosti pro kariérní rozvoj?
Práce mě nejvíce obohatila o získané zkušenosti. V automotive se téměř u každého projektu setkáváte s novými lidmi, technologiemi, softwarem. Právě nutnost rychlé adaptace na zákaznický systém je nejlepší posun kupředu a cenná zkušenost. O to více, když je to právě pro zahraniční zákazníky, převážně z Německa. Postupně jsem získal možnost přibrat si ke své práci další kompetence, jako například projektové vedení a komunikaci se zákazníky. MBtech má v tomto smyslu přesně nastavený kariérní růst, který dává velkou příležitost tyto zkušenosti získat, a posunout se tak v kariéře dál.

Získával jste pracovní zkušenosti již během studia?
Praxi jsem začal sbírat s koncem bakalářského studia a jednou z firem, která mi k tomu dala příležitost, byl právě MBtech. Již před koncem navazujícího studia jsem zde začal pracovat na plný úvazek.

Jak vám ve vaší kariéře pomohly znalosti získané na ZČU?
ZČU mě naučila v relativně krátké době vstřebávat hodně informací a následně s nimi co nejefektivněji pracovat. Zvykl jsem si dokončovat zadanou práci na požadované úrovni a v daném termínu. Samozřejmostí pak je technické vzdělání a jazyk.

Co byste doporučil budoucím absolventům?
Moje doporučení je začít získávat zkušenosti z praxe již při studiu formou brigády, částečných úvazků apod. Určitě je velice důležitá jazyková vybavenost, takže doporučuji někam vycestovat (Erasmus, Work and Travel atd.) Firmy dokáží člověka samy proškolit na danou problematiku, ale jazyk je dlouhodobá záležitost. Většina našich projektů je zahraničních, a proto je znalost cizích jazyků jedním z hlavních kritérií při výběrovém řízení, zároveň máte možnost jazyk procvičovat.  MBtech navíc nabízí jazykové kurzy zdarma, podporuje tak své zaměstnance i v osobním rozvoji.


MBtech Bohemia je největší inženýringová společnost v Česku. S celkovou kapacitou přes 500 odborníků podporuje již 22 let své zákazníky od prvních skic přes koncept, konstrukci, výpočty a testování až po výrobu prototypových dílů, a to zejména v oblasti automobilového průmyslu.

V našem seriálu už jste se seznámili s Petrou Housarovou ze společnosti Gerresheimer Horšovský Týn, s Miloslavem Štysem ze společnosti KIEFEL Automotive a s Alešem Kamenem z firmy KONPLAN.

Medailonek absolventa vznikl v rámci platformy „Science & Industry“ Západočeské univerzity v Plzni, jejímiž partnery jsou Obchodní a průmyslová komora Regensburg a Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Video


Galerie


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

29. 10. 2018