Úspěšní absolventi ZČU v německých firmách - 7. díl

Absolventi Univerzita Úspěchy

Absolvent oboru Dopravní a manipulační technika Fakulty strojní Ivo Mendřec vede projektové oddělení v ZF Staňkov a říká: "Studium na vysoké škola mi dalo znalost systematické práce."

Ivo Mendřec, absolvent oboru Dopravní a manipulační technika na Fakultě strojní ZČU a nyní vedoucí projektového oddělení, již osm let pracuje ve firmě ZF Staňkov s.r.o. Ta vyrábí a montuje podvozkovou a hnací techniku, především pro automobilový, stavební a zemědělský průmysl. V současné době podnik, který je součástí světového koncernu se stoletou tradicí ZF Friedrichshafen AG, dodává více než 300 typů náprav pro většinu významných světových výrobců.

Je sedmým a posledním z úspěšných absolventů ZČU v německých firmách, které vám představujeme.


Proč jste si pro svoji budoucí kariéru vybral právě firmu ZF Staňkov?
Firma je součástí koncernu ZF, který je jedním z předních světových dodavatelů automobilového průmyslu. V době mého nástupu se jednalo o nový výrobní závod, který stále ještě pracoval na nastavení svých interních procesů. To mělo samozřejmě zpočátku za následek více stresových situací v zaměstnání, ale zároveň jsem díky tomu dostal možnost pracovat na velmi rozmanitých projektech. Této zkušenosti si velice cením, protože mi umožnila porozumět fungování výrobního závodu. V současné době již náš závod patří ke špičce v naší divizi.

Čím vás práce pro německou firmu obohatila?
Po mém nástupu nejprve ve zlepšení mých jazykových schopností, především němčiny. Dále jsem měl možnost získat mnoho zajímavých kontaktů mezi zákazníky, dodavateli, ale i mezi členy top managementu koncernu ZF. Nejvíce si však vážím zkušeností týkající se vedení pracovníků.

Získával jste pracovní zkušenosti již během studia?
Pracoval jsem v jiném výrobním závodě, kde jsem začínal jako výpomoc ve skladu dílů. Po určité době jsem získal možnost pracovat na oddělení nákupu. Byl to pro mě první kontakt s reálným světem a možnost srovnání mezi dělnickou a kancelářskou profesí. Pro moji další pracovní budoucnost se jednalo o neocenitelnou zkušenost.

Jak vám ve vaší kariéře pomohly znalosti získané na ZČU?
Pomohly mi především znalosti týkající se systematické organizace mojí práce – rozdělení velkých problémů, které se zdají být zpočátku nepřekonatelné, na menší, lépe zvládnutelné. Žádný problém není tak velký, aby se nedal vyřešit. Mám lepší odhad potřebných kapacit, vím, jaké jsou možnosti systematického sledování průběhu úkolů.

Jak je pro vaši práci důležitá znalost němčiny?
Při komunikaci s kolegy z Německa samozřejmě zcela postačuje znalost angličtiny. Z vlastní zkušenosti ale vím, že znalost jejich mateřského jazyka komunikaci urychluje a zjednodušuje. Především v případech, kdy jsem byl na schůzce jediný cizinec.


V našem seriálu už jste se seznámili s Petrou Housarovou ze společnosti Gerresheimer Horšovský Týn, s Miloslavem Štysem ze společnosti KIEFEL Automotive, s Alešem Kamenem z firmy KONPLAN, Jiřím Jedličkou z MBtech, Emilem Černým z firmy Streicher a Martinem Valentou ze ZF Engineering.

Medailonek absolventa vznikl v rámci platformy „Science & Industry“ Západočeské univerzity v Plzni, jejímiž partnery jsou Obchodní a průmyslová komora Regensburg a Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Video


Galerie


Fakulta strojní

Pavel KORELUS

19. 11. 2018