Akademická mistryně republiky v sudoku je ze Západočeské univerzity

Studentka Fakulty pedagogické ZČU Klára Vytisková získala 14. listopadu v Brně zlatou medaili na Mistrovství akademiků ČR v řešení sudoku.

Navázala tím na své dosavadní úspěchy, kterými jsou zejména stříbrná medaile z mistrovství České republiky v jednotlivcích, týmový titul mistra republiky a druhé místo z mistrovství světa v řešení sudoku týmů.

Pokud by někdo očekával, že mistryně republiky v sudoku studuje matematiku nebo počítače, bude překvapen. Čtyřiadvacetiletá Klára je totiž budoucí učitelka hudební výchovy. Ovládá klasickou i jazzovou hru na kytaru, kterou vystudovala na konzervatoři, k tomu hraje na klavír, zpívá a učí na základní umělecké škole. Tento měsíc účinkovala například s českoněmeckým kytarovým big bandem na festivalu Jazz bez hranic. Vystupuje také společně se sestrou Zuzanou v duu s názvem QUAOAR, kde hrají jejich autorské písničky.

Jak jdou dohromady logické disciplíny a hudba? „Hudbě se věnuji od mala, sudoku řeším přibližně devět let. Oboje je mým velkým koníčkem. I v hudbě se najdou obory, které jsou postavené na logických pravidlech, jako je třeba hudební teorie a harmonie,“ říká Klára Vytisková.

A jaký je její největší zážitek se sudoku? „Díky mistrovstvím světa, která se konají v různých zemích, jsem se potkala se spoustou zajímavých lidí z celého světa a podívala se třeba i do Číny a Ameriky,“ dodává Klára.

Galerie


Fakulta pedagogická

Veronika Růžičková

20. 11. 2015