Fakulta pedagogická přivítala odborníky z dalekého Japonska

Přednáška Spolupráce Studující

Centrum tělesné výchovy a sportu Fakulty pedagogické v souladu s dlouhodobou strategií ZČU organizuje každý rok přednášky a semináře zahraničních odborníků. Letos v listopadu se uskutečnily přednášky japonských akademiků.

Profesor Teruya Watanabe z Gakuin Univerzity Nagoya a profesor Satoshi Kijiya z National Institute of Technology, Fukushima, absolvují v listopadu své evropské přednáškové turné. Jednu ze zastávek byla i Fakulta pedagogická ZČU.
Úvodní den své návštěvy přijal oba japonské akademiky děkan Fakulty pedagogické Miroslav Randa. Hosté vyjádřili zájem o dlouhodobou spolupráci s Fakultou pedagogickou především v oborech praktického vzdělávání učitelů, na mezinárodních vědeckých projektech a při výměně akademických pracovníků. Jedním z centrálních bodů zájmu japonských kolegů byl sportovní program Western Stars, především jeho struktura, organizace a propojení s výměnnými pobyty studentů v Japonsku, resp. ČR. Zahraniční mobility tak získávají další rozměr možností pro české a japonské studenty.
Teruya Watanabe ve své přednášce (Teaching of athletics in Physical Education class at schools) prezentoval praktickou výuku atletiky budoucích pedagogů v Japonsku. Některé výukové metody také demonstroval v průběhu přednášky na přítomných studentech. Čeští studenti a akademici tak měli možnost porovnat metodiku výuky atletiky na japonských a českých univerzitách.
Satoshi Kijiya zahájil své vystoupení virtuální prezentací olympijských her v Tokiu 2020. Následovala přednáška Sport and education system in Japan se dvěma centrálními tématy, kterými byly srovnání vzdělávacích systémů v Japonsku a ČR a provázanost japonské kultury a vzdělávacího systému na školách v Japonsku.

Galerie


Fakulta pedagogická

Václav Salcman

26. 11. 2018