Město Rokycany ocenilo práce studentek ZČU

20. listopadu předal starosta Rokycan ceny za významné práce v oblasti vědy, vývoje a umění.

Kromě toho ocenil i vynikající středoškoláky, kteří zvítězili či byli mezi nejlepšími v krajské, celostátní nebo mezinárodní soutěži. Z místního gymnázia je například vítězka matematické olympiády v kraji K. Čížková.

Ve vysokoškolské kategorii byly přihlášeny čtyři práce a tři z nich byly oceněny. Všechny pocházejí ze Západočeské univerzity v Plzni. M. Lehnerová, Z. Havlová a K. Faitová získaly zajímavé finanční ocenění, a navíc přinesly i podporu pracovištím, na kterých jejich práce vznikly. Jedná se ve dvou případech o Fakultu pedagogickou ZČU a v jednom o Fakultu filozofickou ZČU. Studentky prezentovaly před porotou, zastupiteli a širokou veřejností zajímavé výsledky vztahující se k osvobozování Rokycan a k projevům občanské společnosti ve městě, jako je spolek Ludmila či skautské hnutí. Z rukou starosty V. Kočího pak převzaly jak příslušná ocenění, tak i finanční odměnu.

Cena města Rokycan byla udělena již po jedenácté. U zrodu této myšlenky stáli v roce 2005 spolu s tehdejším starostou J. Balounem pracovníci ZČU V. Skočil, J. Horák a F. Ježek. Připomeňme, že okres Rokycany a město Rokycany, dříve oblast s rysy mediálně živeného sociálního konfliktu, se postupně staly místem s nejnižší či výrazně podprůměrnou nezaměstnaností, významným zájem investorů a velmi dobře fungujícím středním školstvím, vyznačujícím se systematickou podporou technických a přírodovědných oborů.

V roce 2015 nebyla udělena první cena a vedení města i porota doufají, že v následujícím ročníku se do soutěže přihlásí oborově pestré práce vztahující se k Rokycansku a bude možné udělit i ocenění nejvyšší, které v minulosti získaly nejen práce ze ZČU, ale i z jiných vysokých škol, jako je VŠCHT nebo JČU.
 

Celouniverzitní

František Ježek

24. 11. 2015