Udělejte něco… vyzývá výstava v Galerii Evropského domu

Spolupráce Univerzita Výstava

Díla mladých umělců z mnichovské akademie spolupracující se Západočeskou univerzitou v Plzni jsou k vidění do 28. února.

V Galerii Evropského domu na plzeňském náměstí Republiky vrcholí společný česko-bavorský projekt Reflexe roku 1968 v evropském kontextu. Spojil katedru výtvarné výchovy a kultury Fakulty pedagogické ZČU a katedru pedagogiky Akademie výtvarných umění v Mnichově. Studentská výstava „Udělejte něco…“ – umění k roku 68 a současnosti, která je v galerii k vidění od 5. února, nabízí výhradně práce mladých umělců z Mnichova a tematicky vlastně navazuje na loňskou výstavu v mázhauzu plzeňské radnice Okupace 68 – Plzeň.

Spolupráce plzeňské a mnichovské katedry trvá už více než deset let. Jejími výstupy je množství přednášek a publikovaných textů v českém i německém prostředí, a to z oblasti srovnávací výtvarné česko-německé pedagogiky a z oblasti didaktické ikonografie. Aktuální projekt kromě výstavy v Galerii Evropského domu přinesl také konferenci Akademie a revoluce: Mnichov 1968/69.

„Logické hledání mostů soudobých dějin mezi západními Čechami a Bavorskem, které původně historicky mají mnoho společného, avšak komparace 20. a 21. století je složitá, je možností, jak na základě vzájemného dialogu a otevírání otázek prohloubit povědomí o evropských dějinách a nacházet společný náhled na soudobá témata, ale také nadhled. Bohužel v ČR se zatím nestavíme dostatečně otevřeně k vlastním nedávným dějinám, ať již je to tematika odsunu odhadem přes 2, 4 milionů německých obyvatel z vlasti nebo tematika českého vlastenectví či evropanství,“ míní vedoucí katedry výtvarné výchovy a kultury FPE Věra Uhl Skřivanová. „Nedostatečně zpracované a otevřeně interpretované dějiny vlastního státu se tak nemohou stát kořeny vlastního sebevědomí a národního sebeuvědomění. V tomto ohledu prošlo Německo o desítky let delší cestou interpretace vlastních dějin a poznáváním demokracie,“ dodává.

Výstavu „Udělejte něco…“ – umění k roku 68 můžete navštívit až do 28. února.

Galerie


Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

06. 02. 2019