Z #AimtecHackathonu 2019 přivezla FAV dvě vítězná místa

Soutěž Spolupráce Úspěchy

O víkendu 8. - 10. března se uskutečnil v Moving Station v Plzni již čtvrtý ročník mezinárodního #AimtecHackathonu, kterého se Fakulta aplikovaných věd zúčastnila nejen jako spoluorganizátor, ale také ji zastupovalo několik studentských týmů.

Hlavní součástí akce #AimtecHackathon byl programátorský maraton. Začal v pátek ve 22:30, trval 40 hodin a účastníci měli během něj k dispozici nové technologie, mentory a především prostor k vlastní tvorbě. Tvořili na témata virtuální realita, augmentovaná realita a IoT. Letošní ročník byl unikátní tím, že se pro akci podařilo propůjčit největší počet technologií v rámci celé její historie.

Naši studenti si vedli výborně. Tým převážně z druhého ročníku bakalářského studia na katedře informatiky a výpočetní techniky získal druhé místo za aplikaci KlaVíáR, díky které si můžete zahrát na virtuální piano. Třetí místo obsadila skupina studentů pátého ročníku s chytrou ledničkou. Ta je schopná včas upozornit na malé množství potravin, případně oznámit blížící se datum spotřeby konkrétních produktů.

#AimtecHackathon však nabízel program i pro širší veřejnost a pro děti, a tak celou sobotu probíhaly přednášky IT profesionálů z předních technologických firem i zajímavých start-upů (TechTalks). Nedělní odpoledne pak po závěrečných prezentacích soutěžních projektů patřilo workshopu Younghackers, jenž představil rodinám s dětmi hravou formou různé technologie, možnosti IT vzdělání a pozdějšího uplatnění.

Závěrem přinášíme shrnutí #AimtecHackathonu z pohledu Přemysla Brady, vedoucího katedry informatiky a výpočetní techniky: „Fakulta aplikovaných věd s firmou Aimtec dlouhodobě spolupracuje v oblasti vzdělávání i různých propagačních aktivit, včetně spolupráce v rámci programu Partner FAV. Jsme rádi, že se Aimtec iniciativně myšlenky hackathonu ujal a dlouhodobě ji svými organizačními schopnostmi podporuje, neboť díky tomu se v Plzni pravidelně koná zajímavá, nyní již mezinárodní akce takto velkého rozsahu. Nabídku spolupracovat na pořádání #AimtecHackathonu jsme velmi rádi přijali, pro akci poskytujeme odborné mentory v oblasti virtuální reality nebo Internetu věcí (IoT) a také oddechovou programátorskou soutěž.

Naši studenti v průběhu letošního Aimtec hackathonu přišli se zajímavými nápady, intenzivně na nich pracovali a tato píle se jim vyplatila. Nicméně si myslím, že na konkrétním umístění nezáleží, neboť všichni účastníci "vyhráli" získáním nových znalostí a zajímavé zkušenosti, stejně jako navázáním kontaktů s obdobně zapálenými kolegy. Na závěr bych chtěl poděkovat firmě Aimtec a všem jejím zaměstnancům, kteří přípravě a realizaci této významné akce věnovali hodně času a sil.“

Celou tiskovou zprávu týkající se akce #AimtecHackathon 2019 naleznete zde. A pokud máte rádi programátorské výzvy, tak využijte šance zapojit se do mezinárodní soutěže Catalysts Coding Contest probíhající 22. března 2019 na katedře informatiky a výpočetní techniky, která je jejím jediným hostitelem v České republice.

Fakulta aplikovaných věd

Ing. Bc. Zuzana Majdišová

18. 03. 2019