Nad cestovním ruchem v Plzeňském kraji se svedla bouřlivá diskuse

Tři desítky odborníků diskutovaly o řízení cestovního ruchu v Plzeňském kraji. Účastníci se shodli na další spolupráci při řešení problémů a identifikovali konkrétní témata rozvoje cestovního ruchu v kraji.

Fakulta ekonomická navázala tento týden na diskusi z Fóra cestovního ruchu, které se odehrálo minulý měsíc. Třicet odborníků se sešlo v Plzeňském Prazdroji, aby diskutovali nad tématem spolupráce v cestovním ruchu v Plzeňském kraji. Workshop pořádaný katedrou marketingu, obchodu a služeb ekonomické fakulty měl za cíl spojit v rozhovoru zástupce veřejné sféry, podnikatelů a akademické obce a identifikovat bariéry ve spolupráci.

Na workshopu vystoupila v úvodu se svým referátem ředitelka Odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj ČR Jitka Mattyášovská, která uvedla: „Jsme velice rádi, že se ministerstvo může aktivně zapojit do diskusí o cestovním ruchu na krajské a regionální úrovni. Jen společnou diskusí v regionech můžeme odhalit problémy, na které bychom měli aktivně reagovat.“ Tento fakt dokazuje i to, že nad workshopem převzala záštitu ministryně pro místní rozvoj České republiky Karla Šlechtová. Se zkušenostmi ze své práce seznámila účastníky ředitelka Business Development společnosti Eurotours International Jitka Zikmundová, která je spojena s úspěšným fungováním destinace Český Krumlov a nyní se zabývá přeshraniční spoluprací v Evropském regionu Dunaj-Vltava.

Po krátké přestávce se účastníci vrhli do aktivní diskuze nad předem stanovenými tématy. Tematické oblasti zněly následovně: spolufinancování a organizace cestovního ruchu v Plzeňském kraji, nové možnosti spolupráce, společný marketing destinace. Diskutovali o specifických problémech v každé tematické oblasti a na závěr přiřazovali váhu jednotlivým problémům. „Workshop byl přínosný především v tom, že jsme se sešli v tak různorodém zastoupení a mohli identifikovat problémy, které nás opravdu zatěžují,“ hodnotil workshop Martin Kříž, místostarosta Klatov. K workshopu se vyjádřil i Petr Janeček, jeden z organizátorů: „Jsem rád, že workshop se stal místem, kde se sešli lidé z různých subjektů a míst Plzeňského kraje a mohli si mezi sebou vyměnit své názory a zkušenosti. Doufám, že workshop bude startovacím impulzem pro větší komunikaci o cestovním ruchu v kraji a základem pro užší spolupráci.“

Workshop byl podporován Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Krajským úřadem Plzeňského kraje a Fakultou ekonomickou Západočeské univerzity v Plzni.

Galerie


Fakulta ekonomická

Barbara Trojanowská

03. 12. 2015