Členové týmu studentské formule pomáhají mladším kolegům z dětské technické univerzity stavět buginu

Spolupráce Studující Tisková zpráva

Druhým rokem probíhá Dětská technická univerzita Fakulty strojní (FST) Západočeské univerzity. Navštěvuje ji celkem 78 žáků obou stupňů základní školy, o 41 více než vloni. Výuka probíhá nejen v Plzni, ale nově i v Klatovech. Nové je i zapojení studentů z Racing Teamu Pilsen do výuky. Své mladší kolegy učí, jak si sestavit závodní buginu.

V Plzni i v Klatovech se žáci scházejí každou středu odpoledne. V Plzni dochází přímo na Fakultu strojní v univerzitním kampusu 57 dětí, které jsou na výuku rozděleni do šesti skupin. V Klatovech navštěvuje Dětskou technickou univerzitu 21 žáků, rozdělených do dvou skupin. Učí se v prostorách Střední průmyslové školy, Gymnázia Jaroslava Vrchlického a organizace Úhlava, o. p. s.  

Cílem Dětské technické univerzity je představit dětem svět techniky zábavnou formou, tedy umožnit jim si nejrůznější činnosti vyzkoušet a takzvaně osahat. Ve srovnání s prvním ročníkem, kdy byl program sestavený z mnoha témat všech kateder FST, má letos výuka i formu projektů, kterým se děti věnují od teoretického základu až po výrobu finálního produktu. Ať jde o robota, buginu, nebo cokoliv jiného, jsou žáci vedeni k systematické práci zahrnující teoretický základ, návrh a výrobu. V případě robota jde o vytištění dílů na 3D tiskárně, sestavení, zprovoznění a naprogramování.    

Skupina nejstarších žáků, osmáků a deváťáků, pracuje na závodní bugině. Jejich lektory jsou studenti univerzitního týmu, kteří každoročně konstruují závodní auto, s nímž se pak účastní závodů studentských formulí. Od října do poloviny ledna provedli své mladší kolegy základy technického kreslení, měření nebo aerodynamiky. „Stavěli jsme mosty ze špaget, aby žáci věděli, jak má vypadat konstrukce,“ popisuje Kateřina Kašová, studentka Průmyslového inženýrství a managementu na Fakultě strojní a členka UWB Racing Teamu Pilsen. Od půlky ledna pak žáci vyměnili posluchárnu za dílnu a pustili se do stavění buginy. Návrh si přitom zkusili sami nakreslit.

„Buginu stavíme od základu. Měřili jsme, brousili, řezali,“ popisuje deváťák Ondřej Bednář, který stejně jako jeho dalších šest kolegů tráví každou středu hodinu a půl v dílně Fakulty strojní. „Celý rám teď musíme obrousit, nabarvit a potom osadit koly, volantem, vyřešit motor, podlahu, sedačku,“ vypočítávají jeho spolužáci. Všichni už Dětskou technickou univerzitu navštěvovali vloni a letošní projektová výuka je nadchla. „Chceme, aby 24. dubna bylo auto pojízdné,“ uzavírá Ondřej Bednář. Do té doby musejí mladí konstruktéři vymyslet vozidlu název a rozhodnout, jakou bude mít barvu a grafické prvky.

Kluci, kteří staví buginu, nejsou zdaleka jediní, kdo se na Dětskou technickou univerzitu FST zapsali znovu. Z loňských 37 účastníků jich pokračuje 27.

I proto fakulta plánuje další rozvoj a od příštího akademického roku chce zahájit výuku také v sousedním kraji – konkrétně v Chebu, ve spolupráci s tamní Integrovanou střední školou, a v Sokolově, kde bude jejím partnerem Integrovaná střední škola technická a ekonomická. Vše se ještě domlouvá a ladí.

Jisté je, že taje techniky bude Dětská technická univerzita odhalovat žákům základních škol i v dalším školním roce. Jednoznačnou zásluhu na tom mají také její partneři, jimiž jsou Plzeňský kraj, město Plzeň a průmyslové podniky Siemens, LEAR Corporation Czech Republic, Doosan Škoda Power, ZF Engineering, Aerotech Czech, NOVARES CZ Janovice a iniciativa SmartEdu.

Galerie


Fakulta strojní

Šárka Stará

28. 03. 2019