Západočeská univerzita rozvíjí spolupráci s Horní Falcí

Rektor ZČU Miroslav Holeček navštívil 1. a 2. prosince společně s delegací Plzeňského kraje město Regensburg.

Při setkání s vládním prezidentem Horní Falce Axelem Barteltem 1. prosince navázali představitelé obou institucí na květnovou návštěvu bavorských zástupců na ZČU a vzájemně diskutovali o možnostech prohloubení různých forem spolupráce.

Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a vládní prezident Horní Falce Axel Bartelt podepsali v Regensburgu dohodu o vzájemné spolupráci, která zastřeší společné projekty realizované do roku 2020. Mezi prioritní osy této spolupráce patří vedle ochrany životního prostředí, účinného využívání zdrojů, udržitelné sítě a institucionální spolupráce také témata, která může kraj rozvíjet ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni: výzkum, technologický rozvoj, inovace, investice do dovedností a vzdělávání. 

Návštěvu Horní Falce završilo 2. prosince přijetí české delegace u primátora Regensburgu Joachima Wolbergse a u rektora univerzity v Regensburgu Udo Hebela.

Západočeská univerzita spolupracuje s bavorským krajem Horní Falc v rámci krátkodobých studijních a praktických stáží, výukových pobytů zaměstnanců či školení v rámci programu ERASMUS+. V posledních deseti letech vyjelo do Regensburgu v rámci programu Erasmus celkem 126 studentů, z ostatních programů mimo Erasmus 52 studentů. V letošním akademickém roce jede do Regensburgu 10 studentů. Z Regensburgu na ZČU přijelo od roku 2005 14 studentů v programu Erasmus a 1 student v rámci programu vládních stipendií MŠMT.

V příštím roce se bude ZČU rovněž prezentovat na veletrhu pracovních příležitostí Job Active ve Weidenu, který proběhne ve dnech 20.-21. září ve spolupráci českého a německého úřadu práce.

Galerie


Celouniverzitní

Kamila Kolářová

03. 12. 2015