V předvelikonoční čtvrtek se otevřely brány FAV pro ty nejmenší

Absolventi Spolupráce Veřejnost

Ve čtvrtek 18. dubna přichystala Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni již tradiční Dětské FAVácké a CIVácké odpoledne. Akci od 13 do 16 hodin navštívilo několik desítek dětí v doprovodu rodičů.

Zelený čtvrtek byl na Západočeské univerzitě opravdu rodinný. Ten, kdo se rozhodl zpestřit svým dětem prázdniny prohlídkou Fakulty aplikovaných věd, měl možnost navštívit vybrané laboratoře. Například na katedře informatiky a výpočetní techniky mohli návštěvníci ovládat svou myslí model vlaku nebo zrakem navigovat a ovládat auto v počítačovém programu. Automobil nebo alespoň jeho kabinu si mohli vyzkoušet i v životní velikosti - ti nejmenší závodili v kabině, před kterou jim projektor promítal obraz imitující reálné řízení. Nechyběla ani čím dál populárnější virtuální realita a pro rozvoj fantazie a herních dovedností bylo k dispozici i interaktivní pískoviště. Děti si rychle poradily s vytvářením terénu a hlavně si procvičily týmovou práci při rozdělování „půdy“ a potřebných nástrojů.

Zástupci fyziky upoutávali pozornost dětí i rodičů několikrát za odpoledne svými pokusy s tekutým dusíkem. Navíc poskytli několik exponátů, které si mohly děti také vyzkoušet. Velké a napínavé závody se odehrávaly na stanovišti s Ozoboty, kteří volili cestu podle toho, jak ji děti předkreslily. Pohyb s dalším robotem, naprogramování šicího stroje či Zvířátkovou ústřednu si mohly děti užívat díky Centru informatizace a výpočetní techniky, které s Fakultou aplikovaných věd již tradičně spolupracovalo. Velice si této spolupráce vážíme a děkujeme za ni. 

Tvořivost ovšem mohli návštěvníci rozvíjet nejen u Ozobotů, ale také u zajímavých materiálů, které připravili zástupci mechaniky. Došlo i na představení 3D tisku, který těm nejmenším vytvářel upomínkový předmět, dále se děti proměnily v designery vlastních placek na oblečení, jež s nimi vyráběli zaměstnanci a studenti katedry matematiky. Na tomto stanovišti nechyběly ani různé rébusy či hlavolamy. Zástupci geomatiky si pro návštěvníky připravili ukázky ze světa map a sbírání dat o zemském povrchu – skládaly se puzzle nebo se hádala místa vyfotografovaná z ptačí perspektivy.

Během celého odpoledne nechybělo ani občerstvení, které připravili především zástupci informatiky a výpočetní techniky. Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a Centrum informatizace a výpočetní techniky se mohou pyšnit skvělým týmem lidí, který se postaral o zábavný program pro všechny zúčastněné. Děkujeme a těšíme se na další ročník!

 

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

23. 04. 2019