Studenti FDULS uspěli v soutěži Národní cena za studentský design

Hned 12 ocenění si ze soutěže přivezli studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Do soutěže se přihlásilo celkem 260 autorů s 227 pracemi z 15 univerzit a vysokých škol a z 18 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Studenti FDULS získali sedm ocenění v kategorii Dobrý studentský design, výborných výsledků ale dosáhli i v dalších kategoriích.

Petr Vávra / Dobrý studentský design
Cello 18 - Sedni a hraj
Funkční violoncello z bukového dřeva inspirované designem legendární židle č. 18.

Daniel Hájek / Dobrý studentský design
Formula Future - Formule budoucnosti
Návrh designu dvoustopého vozidla pro jednu osobu zaujal nadčasovým designem i konceptem využití materiálů a funkcí z oblasti sci-fi.

Markéta Kalivodová / Dobrý studentský design
Nice Twice
Kolekce váz Nice Twice spojuje to nejlepší z oborů skla a porcelánu. Z porcelánu je to materiál a motiv cibuláku, ze skla přebírá techniku a tvarosloví dekorace řezání. Díky tomuto spojení vyniká krása vázy dvakrát.

Maria Nina Václavková / Dobrý studentský design
psaníčko Oyster
Oyster je psaníčko, které se skládá se ze dvou protikladných částí. Skořepina z plexiskla vytvořená technikou vakuování tvarově i materiálově kontrastuje s uvnitř umístěným psaníčkem, které je zdobené tradiční ruční výšivkou.

Josef Ludvík Böhm, Daniel Hájek, Radek Štěpán / Dobrý studentský design, Cena Národního technického muzea, Cena děkana Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara
Studentský automobil Yo!
Design funkčního studentského elektromobilu navrhli a realizovali studenti fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, kteří spolupracovali se studenty fakulty strojní. Automobil Yo! je navržený jako malé dvoumístné vozidlo pro zábavu a volný čas s rychlostí do 50 kilometrů za hodinu. Na základní baterii, která je v prototypu, ujede asi 50 kilometrů.

Lenka Záhorková / Dobrý studentský design
Svítidlo 1.0 /1.1
Svítidlo 1.0 a jeho menší verze 1.1, je designové svítidlo vhodné do interiéru. Porcelánové stínidlo je vytvořené ruční netypickou technikou zpracování porcelánu, díky které vzniká neobvyklá povrchová struktura a atraktivní světelný efekt.

Barbora Dvořáková / Dobrý studentský design, Cena novinářů, Cena děkana Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara
Šperk pro někoho - Cestou do nebe
V knize Andělé je psáno: “Sedm nebes si můžeme představit jako řadu sedmi soustředných kruhů, v jejichž středu je Země.” Něžná kolekce sedmi kruhových náhrdelníků vytvořených z bělostného peří představuje brány do ráje a má u toho, kdo je bude nosit, vyvolávat pozitivní pocity.

Marta Babková, Rebeka Monhartová / Cena veřejnosti
Cítit se dobře ve vlastní kůži - Normcore (viz úvodní foto)
Kolekce oděvů s názvem "Cítit se dobře ve vlastní kůži" reaguje na dnešní snahu lidí zapadnout do davu, splynout, stát se jedním z miliardy. Tuto snahu být anonymní převedly autorky i do svých děl unisexovými střihy či vysokými límci, které zahalují obličeje. Velký důraz je kladen také na pohodlí jednotlivých kousků, aby se obuv i oděv staly naší druhou kůží.

Kompletní výsledky soutěže najdete zde či na stránkách fakulty.



Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Kodýtková

07. 12. 2015