Prorektor Státní univerzity v Sumách navštívil Západočeskou univerzitu

Spolupráce Univerzita

Volodymyr Oleksiovič Kasyanenko, prorektor pro vědeckou a pedagogickou práci z Státní univerzity v Sumách (Sumy State University, Ukrajina), navštívil v pondělí 6. května Západočeskou univerzitu.

Prorektor Volodymyr Oleksiovič Kasyanenko a zástupkyně Státní univerzity v Sumách si za odborného výkladu proděkana Fakulty strojní (FST) Jana Zdebora prohlédli výstavu Jaderné dny, která až do 22. května probíhá ve vestibulu FST, setkali se s děkanem Milanem Edlem a prohlédli si kampus Západočeské univerzity.

Univerzita v Sumách, kterou navštěvuje asi 14 tisíc studentů, je jednou ze čtyř ukrajinských univerzit, se kterou Fakulta strojní úzce spolupracuje. Smlouva o spolupráci FST se Státní univerzitou v Sumách byla uzavřena v červenci 2017. Podobně jako ZČU má tato ukrajinská univerzita jak technicky, tak humanitně zaměřené fakulty.

Předchozí návštěva zástupců ze sumské univerzity se uskutečnila vloni v prosinci, kdy se dva proděkani tamní Fakulty technických systémů a energeticky účinných technologií zúčastnili společně s představiteli dalších tří technicky orientovaných ukrajinských univerzit, konkrétně Národní technické univerzity - Charkovského polytechnického institutu, Národní polytechnické univerzity v Oděse a Národního technického institutu ve Vinici, takzvaného třetího kulatého stolu na FST.

Spolupráce mezi sumskou a plzeňskou univerzitou se uskutečňuje mimo jiné formou stáží - jedna studentka doktorského studia ze sumské univerzity se zúčastnila dvouměsíční praktické stáže na FST v létě 2018, dva stážisté doktorského studia z univerzity v Sumách přijedou na praktickou stáž na FST letos v létě.

Galerie


Fakulta strojní

09. 05. 2019