Týmu studentské formule už závodní sezóna začala

Spolupráce Studující

Na konci června představí studenti Západočeské univerzity (ZČU)   z týmu studentské formule letošní závodní vozidlo. Sezóna jim však začala mnohem dříve.

„Naše závodní sezóna 2019 oficiálně začala registrací na závody Formula Student, přičemž jsme se úspěšně registrovali na dva z nich,“ říká student Fakulty strojní Michal Skovajsa. Prvním závodem, který letos studenti ZČU absolvují, bude Formula Student Italy 2019, který se každoročně koná ve městě Varano de Melegari, a druhým bude Formula Student Czech 2019, který se uskuteční na polygonu v Mostě.

„V loňském roce jsme se v konkurenci 601 univerzitních týmů umístili v celkovém pořadí na stém místě a na závodě Formula Student Germany 2018 jsme v disciplíně Akcelerace vybojovali druhé místo,“ zmiňuje některé úspěchy Michla Skovajsa s tím, že letos chce plzeňský Racing Team svůj výsledek ještě vylepšit.

V současné době pracuje 20 studentů na novém voze UWB06, který představí veřejnosti na konci června. Cílem návrhu pro letošní rok je podle jejich slov především vývoj vozu s využitím skořepinového rámu z uhlíkových vláken (Monocoque).

Letošní novinkou je zapojení týmu Formula Student do Dětské technické univerzity Fakulty strojní ZČU, kdy se skupinou nejstarších žáků pracovali na stavbě závodní buginy. Studenti si tak vyzkoušeli roli učitelů a sami měli možnost přispět k tomu, aby v budoucnu na jejich aktivity navázali další. Výuka probíhala každou středu odpoledne a studenti se během ní snažili žákům předat jak praktické zkušenosti, tak je seznámit s technickými základy konstrukční práce, ať šlo o měření, technické kreslení nebo ukázky CAD programů.

Svoji buginu pak žáci sami otestovali a v závodě, v němž se zaznamenával čas a počet sražených kuželek, mezi sebou poměřili své řidičské schopnosti.

Galerie


Fakulta strojní

10. 05. 2019