Jedni z nejlepších budoucích záchranářů studují na Fakultě zdravotnických studií ZČU

Soutěž Studující Úspěchy

Od 10. do 12. května se v Prášilech na Šumavě uskutečnil 8. ročník soutěže Plzeňský pohár záchranářů, určené pro studenty oboru Zdravotnický záchranář. Mezi deseti týmy z Česka a Slovenska vybojovali studenti Fakulty zdravotnických studií (FZS) druhé místo.

Tým FZS Paramláďata, složený ze studentů 3. ročníku oboru Zdravotnický záchranář – Tomáše Brůžka, Vojtěcha Jahna a Jiřího Svobody, před sebe pustil jen družstvo Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Třetí místo patří studentům oboru Zdravotnický záchranář z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v Kladně.

V pátek 10. května se od 21 hodin konala noční etapa s názvem Bugatti step. Studenti museli řešit mimořádnou událost, kdy došlo ke srážce cca 23 zahraničních turistů řidičem, který utrpěl akutní infarkt myokardu a na místě zemřel. Pro zasahující týmy šlo o velice náročnou situaci, při níž bylo nutné ošetřit velké množství raněných a lidí v přímém ohrožení života. Během akce museli soutěžící spolupracovat s Hasičským záchranným sborem a Policií ČR.

Sobotní denní etapa sestávala z deseti modelových situací, z toho se ve dvou případech jednalo o nezdravotnická stanoviště, kde organizátoři prověřili fyzickou zdatnost soutěžících, např. při technickém zásahu na vodní ploše se slaňováním, který probíhal ve spolupráci s jednotkami požární ochrany NP Šumava.

Při modelových situacích bylo například nutné ošetřit zraněného turistu, pod názvem Nešťastné řešení se skrývala situace, jejímž ústředním bodem byl pokus o sebevraždu člověka intoxikovaného benzodiazepiny a alkoholem, další situací byla dopravní nehoda se dvěma zraněnými, z toho jedním v ohrožení života. Velice náročnou modelovou situací byl podle organizátorů zásah u člověka s disekcí aorty, život ohrožujícím onemocněním, kdy je odtržena vnitřní vrstva aortální stěny. Studenti si museli poradit také s resuscitací dítěte po úrazu elektrickým proudem, po otravě oxidem uhelnatým nebo diagnostikovat a správně zaléčit akutní infarkt myokardu u zákazníka v night klubu, který požil Viagru a velké množství alkoholu.

Na každém stanovišti byl vždy lékař a zdravotnický záchranář jako rozhodčí, z různých zdravotnických záchranných služeb v ČR (ZZS Plzeňského kraje, ZZS Ústeckého kraje, ZZS hl. města Prahy). Odborným garantem byl plk. Michal Mareček z Centra letecké záchranné služby Armády ČR Líně.

Studentům FZS patří velká gratulace ke druhému místu a poděkování za vynikající reprezentaci fakulty i celé univerzity. Poděkování si ale zaslouží všechny soutěžní týmy, rozhodčí, figuranti, sponzoři a organizační a realizační tým.

Plzeňský pohár záchranářů pořádá už od roku 2012 katedra záchranářství, diagnostických oborů a veřejného zdravotnictví Fakulty zdravotnických studií (FZS) Západočeské univerzity v Plzni. Partnery akce jsou Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Centrum letecké záchranné služby Líně, Horská služba - oblast Šumava, Správa NP Šumava, SHO Paramedik, Ferrino, Prabos a Plzeňský kraj.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Šárka Stará

14. 05. 2019