Na Fakultě pedagogické hostovaly odbornice z Jelabužského institutu. Téma? Inkluze

Přednáška Spolupráce Univerzita

S Jelabužským institutem Kazaňské federální univerzity spolupracuje fakulta Západočeské univerzity od září 2017.

V týdnu od 5. do 11. května navštívily Fakultu pedagogickou ZČU vedoucí katedry pedagogiky Jelabužského institutu Kazaňské federální univerzity (JI KFU) Olga Šatunova a vedoucí tamní psychologické laboratoře Irina Talyševa.

Ve spolupráci plzeňských kateder pedagogiky, psychologie a ruského jazyka se diskutovalo o přístupu k inkluzivnímu vzdělávání u nás a v Rusku a jeho praktickém naplňování. Olga Šatunova studentům FPE přednášela na téma Artpedagogika ve vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a Irina Talyševa představila činnost psychologické laboratoře. Největší rozdíl je v tom, že v Rusku zatím není zavedena pozice asistenta pedagoga, a v tom, že stát u univerzit na základě programu Univerzita-společnost poptává například poradenské psychologické a pedagogické služby pro veřejnost. Součástí návštěvy byla také návštěva dílen katedry matematiky a návštěva plzeňské Masarykovy základní školy. Ohledně praktických proinkluzivních opatření a míry inkluze je česká vzdělávací soustava progresivnější a ruští partneři ji ocenili jako inspirativní.

Hostování se uskutečnilo v rámci projektů Internacionalizace a Inkluzivní vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami z pohledu jejich vrstevníků a spolužáků (SGS-2019-023).

Galerie


Fakulta pedagogická

Michaela Pešková

16. 05. 2019