ZČU na konferenci Zajištění bezpečnosti jaderných elektráren VVER

Beseda Úspěchy Veřejnost

Proděkan Fakulty strojní Jan Zdebor hovořil na vědecko-technické konferenci v Rusku.

Ruská společnost JSC OKB GIDROPRESS hostila 21. května jedenáctý ročník vědecko-technické konference Zajištění bezpečnosti jaderných elektráren VVER (vodou chlazený, vodou moderovaný energetický reaktor, pozn. red.). Akce se zúčastnilo více než 250 účastníků z 12 zemí, mezi nimiž nechyběl ani Jan Zdebor z Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni.

Proděkan pro spolupráci s praxí Fakulty strojní představil zprávu o jaderných elektrárnách s reaktory VVER v České republice a na Slovensku. Na pozvání organizačního výboru také předsedal večernímu zasedání.

O dojmech z konference a představení vlastní zprávy hovořil Jan Zdebor pro zpravodajský server AtomInfo.Ru. Stručně popsal i příspěvek, který přednesl na konferenci. „Moje zpráva je o zkušenostech a očekáváních. Dá se říci, že v České republice jsme měli štěstí - s ruskými kolegy jsme spolupracovali od samého počátku širokého rozvoje reaktorů VVER, a tak jsme mohli získat ohromné ​​zkušenosti. Je třeba podotknout, že naše zkušenosti se liší od zkušeností většiny ostatních zemí, v nichž byly jednotky s reaktory typu VVER postaveny. Získali jsme sovětský projekt a spolupracovali se sovětskými kolegy, ale naši návrháři byli zapojeni do druhého okruhu,“ uvedl.

Rozhovor v plném a původním znění si přečtěte přímo na serveru AtomInfo.Ru.

Vědecko-technická konference trvala do 24. května 2019 a zástupci ZČU se už nyní těší na její další ročník.

Galerie


Fakulta strojní

Eva Krauzová

22. 05. 2019