Letošní ročník soutěže SOHI pátral po hrdinech rodičů a prarodičů

Soutěž Spolupráce Studující

Žáci gymnázií a základních škol z Plzeňského kraje se ptali rodičů a prarodičů na jejich hrdiny a psali o nich eseje.
Katedra historie Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a odborného střediska SOHI (Středisko orální historie) vyhlásily pátý ročník historicko-literární soutěže. Žáci a žačky měli letos za úkol napsat esej na téma Hrdinové mých rodičů a prarodičů.

„Soutěžící nejprve sbírali potřebné informace od svých rodičů a prarodičů a poté měli vhodnou formou nabyté informace vtělit do svého příspěvku,“ říká Marie Fritzová z katedry historie. Soutěže se již pravidelně účastní žáci Gymnázia Rokycany, Gymnázia Stříbro a Gymnázia Klatovy, dalšími účastníky jsou pak ze základních škol z Plzně.

„Letos se do soutěže přihlásilo přes 160 prací, což je opět více než v minulých ročnících,“ dodává Lenka Burianová, členka komise a organizátorka soutěže. Letošní novinkou byla také speciální Jindřichova cenu (cena bývalého účastníka soutěže), kterou získal Vojtěch Čechura. Příspěvky jako vždy hodnotila nezávislá komise složená ze dvou členů katedry historie FPE, ředitele Archivu města Plzně a nezávislého historika z jiného než Plzeňského kraje.

Slavnostní vyhlášení výsledků a předávání cen hostila 28. května aula ZČU v Jungmannově ulici. Pořadatelé děkují především všem, kteří se do soutěže zapojili a kteří se podíleli na její organizaci, odborné komisi i věrným sponzorům, což jsou CK Avetour a CK Andrea a Karel Hrdličkovi, Techmania Science Center, Grafické Studio 5ka, Skautská outdoorová prodejna Liman sport, Nakladatelství FRAUS, Nakladatelství NAVA, ZF Engeneering, Bazén Slovany, AVIK hudební nakladatelství, ČEZ. Záštitu nad soutěží převzala náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová, mediálně ji podpořil Český rozhlas Plzeň. Více o celé soutěži a všech ročnících najdete na jejím webu.

Výsledky SOHI2019:

I. kategorie
  • 1. místo Karolína Šnebergová, sekunda, Gymnázium a SOŠ Rokycany
  • 2. místo Agáta Anna Štěpánová, sekunda, Gymnázium Klatovy
  • 2. místo Štěpán Šebek, sekunda, Gymnázium a SOŠ Rokycany
  • 3. místo Radim Ketner, 6.A, Církevní ZŠ a SŠ Plzeň
II. kategorie
  • 1. místo Anežka Brahová, G4, Gymnázium Stříbro
  • 2. místo Šárka Faicová, V4.A, Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech
  • 3. místo Carmen Kovarski, G4, Gymnázium a SOŠ Rokycany
  • 4. místo Štěpánka Hanušová, G3, Gymnázium Jaroslava Vrchlického v Klatovech
  • 4. místo Vojtěch Čechura, G4, Gymnázium Stříbro
Čestné uznání - Vojtěch Čechura, G4; Gymnázium Stříbro

Cena za originalitu - Petr Pecko, 8.C, 21. ZŠ

Galerie


Fakulta pedagogická

Marie Fritzová

29. 05. 2019