Profesor informatiky a kognitivních věd Hamid Ekbia bude hostovat na katedře filozofie

Přednáška Univerzita Věda

Na katedře filozofie Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni bude od 2. června do 20. července působit Hamid Ekbia, profesor informatiky a kognitivních věd na School of Informatics, Computing & Engineering univerzity v Indianě v USA.

Pobyt profesora Ekbii podpořila Komise J. Williama Fulbrighta v rámci stipendijního programu Fulbright Specialist a jeho hlavním cílem je spoluúčast na přípravě interdisciplinárního kurzu Philosophy of Artificial Intelligence, který bude zaměřen na kognitivní, etické a společenské aspekty umělé inteligence. Svůj pobyt zahájí profesor Ekbia veřejnou přednáškou The Flood of Forms: On the Lure and Limits of AI, která se bude konat dne 5. června od 17:00 na Fakultě filozofické ZČU (SP 319). Dále vystoupí v rámci mezinárodního workshopu Reason and Rationality in the Era of Thinking Machines, který u příležitosti jeho hostování pořádá Katedra filozofie FF ZČU dne 20. června (S0214, Sedláčkova 38).

Profesor Ekbia navštívil plzeňskou univerzitu již několikrát. V letech 2011–2013 přednášel na sérii konferencí Beyond Artificial Intelligence a před rokem zde prezentoval svoji knihu Heteromation and Other Stories of Computing and Capitalism (MIT Press, 2017).

Profesor Ekbia přijal pozvání Radka Schustera z katedry filozofie FF ZČU, který pod jeho supervizí na univerzitě v Indianě realizoval od září 2016 do února 2017 projekt The Role of Self-Reference in Human-Computer Interaction. Také jeho výzkumný pobyt financovalo stipendium Fulbrightovy komise.

Galerie


leták

Fakulta filozofická

Naděžda Hlaváčková

31. 05. 2019