Fakulta strojní ZČU sbírala ocenění na 8. mezinárodní letní jaderné škole na Ukrajině

Další vzdělávání Spolupráce Úspěchy

V rámci Mezinárodní letní jaderné školy na Ukrajině získala Eva Berková 2. místo za nejlepší přednášku oceněnou studenty. Stejného umístění dosáhl se svojí přednáškou Kamil Šimeček v hodnocení přednášejících docentů a profesorů. Proděkan Fakulty strojní Jan Zdebor si odvezl vítezství v soutěži „The most active teacher“.

Mezinárodní letní jadernou školu na Ukrajině, která letos probíhala od 2. do 12. července, organizuje společnost NAEK Energoatom (obdoba českého ČEZu) pro studenty a odborníky ukrajinských technických univerzit, jejichž výzkumnou oblastí je právě jaderná energetika. Letní jaderná škola se koná každý rok na jedné ze čtyř provozovaných ukrajinských jaderných elektráren (Rovenská, Chmelnická, Jihoukrajinská a Záparožská). Letošní ročník zajišťovala Rovenská jaderná elektrárna a konala se ve městě Varaš, které se nachází v jejím bezprostředním okolí.

Nabitý program zahrnoval přednášky pracovníků elektrárny, přednášky předních odborníků zabývajících se výzkumem zaměřeným na jadernou energetiku i exkurzi do Rovenské jaderné elektrárny. V rámci exkurze se měli studenti příležitost podívat například do strojovny prvního a druhého bloku VVER 440, chladicí věže či čerpací stanice chladicí vody. Každý student měl možnost si připravit příspěvek na téma, kterým se aktuálně na univerzitě zabývá a projednat své závěry s odborníky a pracovníky elektrárny. Některé z nich vyvolaly bouřlivou diskusi. Nechyběly ani doprovodné aktivity jako např. promítání dokumentu o výstavbě Rovenské jaderné elektrárny, výlet do města Lutsk a návštěva nedalekého rekreační střediska Bílé jezero.

Galerie


Fakulta strojní

Eva Krauzová

22. 07. 2019