Nemocnou studentku může zachránit drahý lék

Velkou nadějí na její uzdravení jsou příspěvky, které jí lidé posílají na transparentní účet.

Ilona Vávrová studovala na Fakultě filozofické ZČU sociální a kulturní antropologii. Krátce před bakalářskými státnicemi se musela v plzeňské fakultní nemocnici podrobit operaci zhoubného nádoru mozku. Po následném ozařování v pražském protonovém centru ale nastaly vzácné komplikace. Ilona onemocněla postradiační myelitidou, která se projevuje rozpadem buněk v míše a postupným ochrnováním. Dnes se neobejde bez invalidního vozíku a její stav se rychle zhoršuje. Přes týden pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných.

Naději vidí lékaři v léku Avastin, který u nás není oficiálně uznaným lékem. Existují sice studie, které prokázaly zlepšení postradiační myelitidy po užívání Avastinu, pojišťovna ale odmítla lék proplatit s tím, že jde pouze o experiment, který navíc souvisí s klasickým ozařováním, nikoliv protonovým. 

Ilonin přítel proto založil transparentní účet u České spořitelny, jehož prostřednictvím mohou lidé na léčbu přispět. Jeho číslo je 2902729123/0800 a k dnešnímu dni je na něm už téměř milion korun. Ilonu podpořila také její alma mater, Západočeská univerzita v Plzni.

Celý její příběh si můžete přečíst například zde.

Celouniverzitní

Kamila Kolářová

12. 01. 2016