Projekt RICE je úspěšně dokončený

Elektrotechnická fakulta má vybudované moderní regionální výzkumné centrum.

V prosinci byla úspěšně zkolaudována nová budova Regionálního inovačního centra elektrotechniky (RICE). Během prvního čtvrtletí letošního roku čeká výzkumníky stěhování a zařizování jednotlivých laboratoří. Projekt RICE tak vstoupil do další etapy svého vývoje – fáze udržitelnosti.

Centrum RICE zajišťuje kompletní výzkumný cyklus včetně úspěšné komercializace výsledků výzkumu a vývoje. Zaměstnává 150 vědecko-výzkumných pracovníků, kteří se specializují na výzkum nových koncepcí pohonů a sofistikovaných technologií pro dopravní systémy nové generace, materiálový výzkum s hlavním zaměřením na organickou elektroniku, inteligentní senzory a multisenzorové systémy, výzkum nových zařízení a technologií pro zvyšování účinnosti a optimalizaci výroby elektrické energie a tepla, na diagnostiku a identifikaci systémů. Pod hlavičkou RICE bylo a je řešeno 36 projektů aplikovaného i základního výzkumu, některé z nich v mezinárodní spolupráci, a to v objemu převyšujícím 2 mld. Kč.

Výzkumné centrum RICE postavila firma Zlínstav a.s., dodavatelem technologií je firma COFELY a.s. Západočeská univerzita v Plzni ho vybudovala s finanční podporou operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI), prioritní osa 2 – Regionální VaV centra. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo vydáno 29. 9. 2010, realizace projektu byla zahájena 1. 10. 2010 a ukončena 31. prosince 2015. Celkové způsobilé výdaje činí 625 mil. Kč, z toho 85 procent bylo financováno z OP VaVpI a 15 procent ze státního rozpočtu ČR.



Galerie


Fakulta elektrotechnická

12. 01. 2016