Úspěšní absolventi ZČU v německých firmách - 10. díl

Absolventi Univerzita Úspěchy

Pokračujeme v představování absolventů Západočeské univerzity v Plzni, kterým se díky dosaženému vzdělání daří i jako zaměstnancům německých firem. Dnešní medailonek je věnován Ondřeji Dostálovi. Absolvent Fakulty elektrotechnické ZČU, oboru Dopravní elektroinženýrství a autoelektronika ve studijním programu Elektrotechnika a informatika, pracuje jako inženýr ve firmě MBtech Bohemia (AKKA).
Jak vás na zaměstnání v německé firmě připravila ZČU?
Šíře probíraných témat v rámci bakalářského i navazujícího studia elektroniky mně dodala ten správný inženýrský přehled a robustní základ, na němž je možné nadále dobře stavět. Ovšem pro mě je tím nejdůležitějším schopnost systémového myšlení a komplexnějšího přístupu k problémům.

Věděl jste už během studia, kde chcete pracovat?
Mám rád věci, které se točí, pohybují a mají prostě svoji dynamiku. Pokud do nich mimo jiné promlouvá elektronika, vzniká nádherná synergie různorodých oborů, která mě okouzlila. Vývoj dopravních prostředků seskupuje celou řadu odborníků z různých odvětví, disponujících v součtu obrovským množstvím zkušeností a znalostí. Jste-li součástí tohoto seskupení, přístup k cenným znalostem a zajímavým souvislostem je snazší. I kvůli tomu byl pro mě obor působení více než jasný před koncem studií a AKKA mi poskytla možnost být součástí zmiňovaného týmu odborníků. A navíc – je krásné vidět, že je produkt, na jehož vývoji jste se podíleli, používán lidmi a funguje každý den.

Je němčina opravdu tak těžký jazyk, jak se říká?
Stejně jako všechny jazyky má i němčina svá specifika a ze začátku stačí rozlouskat určitou mističku oříšků a získané oříšky pak jen správně zužitkovat. Já zatím postupně louskám, ale díky zahraničním cestám do Německa si vždy uvědomím, jak důležité a zároveň krásné je cizí jazyk vedle jeho samotného studia také prakticky používat. Na začátku si objednáte jen pivo, ale postupem času začnete v jazyce více neformálně konverzovat a také používat jazyk odborný - v pracovní rovině.

Čím Vás práce pro německou firmu obohatila, jaké vám poskytla možnosti pro kariérní rozvoj?
Vyhovuje mi situace, když „věci jedou na plné obrátky“ a mám možnost být ve víru událostí. Už jako praktikant v AKKA jsem měl možnost získávat mnoho zkušeností a rozšiřovat své kompetence ve vývoji softwaru i hardwaru a příslušných vývojových procesech a nemění se to ani po nástupu na plný úvazek. Velikou výhodou je, že pracuji v kolektivu plném opravdových odborníků na daná témata, kteří mi vždy rádi poradí, případně pomohou najít správnou cestu k řešení problémů.

Co byste doporučil budoucím absolventům?
Spolupráce s firmami již při studiu přináší řadu cenných zkušeností a mohu ji jen a jen doporučit. Vedle nahlédnutí do firemního prostředí a zjištění, jak to v té praxi vlastně chodí, je zajímavá také možnost zpracovávat akademickou práci zadanou firmou. Problematiku lze ve firmě konzultovat a díky tomu i získat specifické know-how, které se absolventovi může hodit. Kontakty s praxí navíc mohou otevřít zajímavé souvislosti, nad nimiž ve škole běžně nepřemýšlíte.


Poznámka: MBtech Bohemia se svými více jak 500 zaměstnanci je největší engineeringová společnost v České republice působící pod hlavičkou koncernu AKKA Technologies, který zaměstnává přes 21 tisíc inženýrů a konzultantů po celém světě. Aktuálně již firma používá značku AKKA a v rámci postupné integrace brzy dojde i na změnu názvu z MBtech Bohemia na AKKA.


V našem seriálu už jste se seznámili s Petrou Housarovou ze společnosti Gerresheimer Horšovský Týn, s Miloslavem Štysem ze společnosti KIEFEL Automotive, s Alešem Kamenem z firmy KONPLAN, Jiřím Jedličkou z MBtech, Emilem Černým z firmy Streicher, Martinem Valentou ze ZF Engineering, s Ivo Mendřecem ze ZF Staňkov, s Markem Cihlářem ze společnosti Eurosoftware a s Evou Vrábík Jindrovou ze ZF Engineering Plzeň.

Medailonek absolventa vznikl v rámci platformy „Science & Industry“ Západočeské univerzity v Plzni, jejímiž partnery jsou Obchodní a průmyslová komora Regensburg a Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Video


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

15. 10. 2019